Κανόνες για τα όρια των ελλειμμάτων προτείνει το ΔΝΤ

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 21:06

Να υιοθετήσουν κανόνες, οι οποίοι θα καθορίζουν τα όρια των ελλειμμάτων τους στον προϋπολογισμό, πρότεινε σήμερα στα μέλη του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι οικονομολόγοι κρίνουν τους κανόνες αυτούς αναγκαίους για να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός του δημοσίου χρέους τους.

«Η χρήση κανόνων στον προϋπολογισμό εν γένει έχουν συσχετισθεί με τη βελτίωση των πλέον επιτυχημένων αποδόσεων και της σταθεροποίησης των προϋπολογισμών, ακόμη και στην περίπτωση που η οικονομική κρίση έχει επιβάλλει κάποιον περιορισμό τους», τονίζει το ΔΝΤ σε άρθρο του σχετικό με το θέμα.

«Οι χώρες με μεγάλη ανάγκη σταθεροποίησης μπορούν να διαμορφώσουν και να ανακοινώσουν τους κανόνες τους από τώρα», ακόμη και εάν «η εφαρμογή τους θα πρέπει να αναβληθεί», υπογραμμίζει το Ταμείο, χωρίς να αναφέρει κάποιες χώρες.

Όπως προσθέτει, οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται ήδη σε 80 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ευρωζώνη (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης), οι ΗΠΑ (ανώτατο όριο χρέους), ή ακόμη και η Ιαπωνία (πολυετές ανώτατο όριο δαπανών).

Το ΔΝΤ εξηγεί πως προέβη σε αυτές τις νουθεσίας στο πλαίσιο του ρόλου του «στην έρευνα για τις οικονομικές στρατηγικές που θα ακολουθήσουν μετά την κρίση, όπως απαιτείται από τη G20 και τη (Γενική Συνέλευση των κρατών μελών του) CFMI».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα