Θετικά στοιχεία στις ΗΠΑ

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 00:01

Με υψηλά 14 μηνών «φλέρταραν» ενδοσυνεδριακά οι αμερικανικές μετοχές, χάρη στα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, τα οποία τόνωσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τα κέρδη όμως περιορίστηκαν από τα αναθεωρημένα προς τα κάτω στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου στο 2,2% από 2,7% που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι. Ο όγκος των συναλλαγών θα παραμείνει ωστόσο περιορισμένος εν όψει της αργίας των Χριστουγέννων, γεγονός που θα ευνοήσει την αστάθεια.

Παρ΄όλ' αυτά, οι μεγάλοι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αναμένεται να κλείσουν το 2009 με διψήφια κέρδη: από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο Dow έχει ενισχυθεί 19%, ο S&P 500 22%, ενώ ο Nasdaq 42%.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα 14 μηνών από τη στιγμή που τα στοιχεία για τις πωλήσεις παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών εν μέσω φημολογιών ότι το ράλι των μετοχών θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

Η νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's, η οποία ήταν ηπιότερη του αναμενομένου, απομάκρυνε τις ανησυχίες στην αγορά δίδοντας ώθηση στις μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα ειδικά σε Ελλάδα και Ιρλανδία.

Στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση των εταιρικών κερδών μπορεί να ωθήσει σε άνοδο 11% τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2010 μετά το εφετινό ράλι. Τα κέρδη για τις επιχειρήσεις του δείκτη Stoxx 600 προβλέπεται να αυξηθούν 26% το επόμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα