Αν. Γκερέκου: Σε ελεύθερη πτώση ο ελληνικός τουρισμός

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 12:39
UPD:13:49

«Ο τουρισμός επλήγη από την παγκόσμια κρίση, αλλά αυτή δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι», δήλωσε η υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδια για θέματα Τουρισμού & Αθλητισμού ¶ντζελα Γκερέκου από το βήμα της Βουλής.

Σύμφωνα με την κ. Γκερέκου, τα τρία τελευταία χρόνια οι διεθνείς εκθέσεις ανταγωνιστικότητας έδειχναν μια κατάσταση «ελεύθερης πτώσης» του ελληνικού τουρισμού.

Η υφυπουργός έκανε λόγο για υπέρογκα χρέη που κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι τον τελευταίο χρόνο κινούνταν στη λογική «δεν υπάρχει αύριο, κάτι που σημαίνει κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

«Γνωρίζαμε μόνον αυτά που ήθελε η προηγούμενη κυβέρνηση να γνωρίζουμε» τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν περίμενε η σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα τόσο έντονα αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό, η κ. Γκερέκου είπε ότι λόγω οικονομικής στενότητας θα πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες τόσο για την αποπληρωμή των χρεών, όσο και για τις επενδύσεις προβολής του τουριστικού προϊόντος.

Επεσήμανε ωστόσο ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να μείνει με μηδενικές επενδύσεις σε προβολή και ανάπτυξη υποδομών και ανακοίνωσε τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των Οργανισμών που σχετίζονται με αυτόν.

«Δεν πρόκειται πια να ξοδεύουμε, για να ξοδεύουμε. Οργάνωση, στοχοθεσία, έλεγχος και αποτελεσματικότητα είναι οι βάσεις στις οποίες θα κινηθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε επίπεδο υποδομών η κα Γκερέκου επεσήμανε ότι στόχος είναι η πλήρης αξιοποίηση και η επιτάχυνση όλων των προγραμμάτων του Τουριστικού τομέα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.

Συνολικά οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις ανέρχονται σε 596 εκατ. ευρώ - εκ των οποίων τα 338 περίπου εκατ. ευρώ αφορούν δράσεις ενίσχυσης ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων και 258 εκατ. ευρώ αφορούν δράσεις υποδομών και εκπόνησης μελετών.

Τέλος, όπως είπε, θα προωθηθεί και το έργο κατασκευής του διαδικτυακού πολυθεματικού χάρτη του τουρισμού και θα τεθεί σε λειτουργία το ολοκληρωμένο έργο για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα.

Σε επίπεδο νομοθετικού έργου ολοκληρώνεται η επεξεργασία νομοσχεδίων που αφορούν στον Ιαματικό Τουρισμό, τον Καταδυτικό Τουρισμό, τον Συνεδριακό και τον Τουρισμό Υπαίθρου, καθώς και τον Αγροτουρισμό.

Ο αθλητισμός, συμπλήρωσε, αποτελεί επίσης τεράστιο πεδίο ανάπτυξης με το μαζικό αθλητισμό και την ενίσχυση του υγιούς πρωταθλητισμού να είναι βασικοί κυβερνητικοί στόχοι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα