Κλείνει το 2011 μονάδα της Fiat στη Σικελία

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 17:31

Η παραγωγική μονάδα του ομίλου Fiat στο Τέρμινι Ιμερέζε της Σικελίας πρόκειται να σταματήσει την παραγωγή αυτοκινήτων και εξαρτημάτων εντός του 2011, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σέρτζιο Μαρκιόννε, κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Παρά την αρνητική στάση και τις διαμαρτυρίες του περιφερειάρχη της Σικελίας, Ραφφαέλε Λομπάρντο, ο κ. Μαρκιόννε τόνισε ότι «η απόφαση δεν μπορεί να αναθεωρηθεί, λόγω του ασύμφορου, πλέον κόστους παραγωγής της συγκεκριμένης βιομηχανίας».

Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν άμεσα 1.400 θέσεις εργασίας, σε μια περιοχή, όπου οι δείκτες ανεργίας είναι από τους υψηλότερους της Ιταλίας.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ εργάτες του Τέρμινι Ιμερέζε πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη βουλή της Ρώμης, ενώ προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν και τους πολίτες που βρίσκονταν στην κεντρική οδό Βια Ντελ Κόρσο για τις τελευταίες χριστουγεννιάτικες αγορές τους.

Απαντώντας εμμέσως στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων ο κ. Μαρκιόννε πρόσθεσε ότι «θα εξετασθούν όλες οι δυνατότητες εναλλακτικής χρήσης των εγκαταστάσεων του Τέρμινι Ιμερέζε- από νέες εταιρίες με διαφορετικό τομέα παραγωγής - αλλά και η πιθανότητα πώλησης σε κάποια ξένη αυτοκινητοβιομηχανία».

Οι εργάτες της σικελικής βιομηχανικής μονάδας συνεδριάζουν σήμερα για να καθορίσουν τις μελλοντικές κινήσεις τους. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο η πιθανότερη εξέλιξη είναι προβούν σε απεργία απεριόριστης διάρκειας.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι ζήτησε από τη Fiat αλλά και από την κυβέρνηση «να λάβουν υπόψη την κοινωνική παράμετρο και τις βαρύτατες επιπτώσεις που θα έχει η διακοπή λειτουργίας της βιομηχανίας».

Από κυβερνητικής πλευράς, ο υπουργός αρμόδιος για τις παραγωγικές δραστηριότητες, Κλάουντιο Σκαγιόλα, ανακοίνωσε σήμερα ότι μέσα στον Ιανουάριο, θα καλέσει σε ανοικτό διάλογο την περιφέρεια της Σικελίας και τη Fiat «για να μπορέσει να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να μην εγκαταλείψουμε, σε καμία περίπτωση, τους εργάτες του Τέρμινι Ιμερέζε».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιταλός υπουργός επεσήμανε ότι «είναι ευπρόσδεκτες όλες οι προτάσεις ξένων επενδυτών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα