Λ. Κατσέλη: Εθνικό το στοίχημα στην οικονομία

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 19:23
UPD:20:20

Ζητούμενο είναι να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για έξοδο από την κρίση και πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση ο προϋπολογισμός, τόνισε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Όπως ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, πίσω από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό κρύβεται ένα διευρυνόμενο παραγωγικό έλλειμμα, που σημαίνει πως παράγουμε λίγα σε σχέση με αυτά που δαπανούμε.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία ή αδράνεια, το στοίχημα δεν είναι κυβερνητικό, είναι εθνικό» τόνισε η κ. Κατσέλη, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση της ανεργίας. Όπως σημείωσε, σε περίπτωση αποτυχίας, «τα παιδιά μας σε 5-10 χρόνια, δεν θα βρίσκουν δουλειές».

Αφού σημείωσε πως οι πολίτες ζητούν σκληρή και συλλογική δουλειά, να μπει τάξη στα οικονομικά, να βγούμε από την ύφεση, ανέφερε μεταξύ των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής τη μείωση του ελλείμματος, τη στήριξη της ανάπτυξης, την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, την αποτελεσματική εποπτεία των αγορών.

Η κ. Κατσέλη τόνισε πως η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη είναι συμπληρωματικές πολιτικές: «Κερδίζοντας το στοίχημα της ανάπτυξης θα κερδηθεί και το στοίχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Κλείνοντας την ομιλία της, κάλεσε σε συστράτευση όλη την κοινωνία για την «αλλαγή πορείας». «Ο προϋπολογισμός είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για τις αλλαγές που θα επιφέρουμε, σας καλώ να τον υπερψηφίσετε» κατέληξε.

Χ. Παμπούκης: Όχι σε σπασμωδικές κινήσεις

«Η κρίση σε μας είναι πολιτειακή και πολιτική» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας στη δική του ομιλία, σημειώνοντας πως η ανάταξη της οικονομίας θα απαιτήσει χρόνο, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, βαθιές τομές και πάνω από όλα ψυχραιμία και καθαρή σκέψη.

«Σπασμωδικές κινήσεις, βεβιασμένες αποφάσεις και μέτρα που λαμβάνονται υπό το κράτος πανικού, συγχύσεις ηθελημένες ή αθέλητες, υπαγορεύσεις δεν έχουν θέση και δεν βοηθούν στην προσπάθεια. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι σε περιόδους κρίσης οι εν θερμώ αποφάσεις δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1758763 .

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα