ΔΝΤ: 1,2 δισ. δολ. υπέρ του Πακιστάν

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009 06:34

Ενεκρίθη χθες Τετάρτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η αποδέσμευση επιπλέον ποσού 1,2 δισ. δολ. στο πλαίσιο δανείου στο Πακιστάν, απόφαση που θεωρείται «σημαντιkή ενίσχυση» για τη χώρα, σύμμαχο των ΗΠΑ, που επαινείται για το ότι διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάϊντα και των Ταλιμπάν και προσπαθεί να αποκαταστήσει τη «σταθερότητα» της, εν μέσω πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων.

Το ΔΝΤ ενέκρινε το δάνειο - μέρος ενός συνολικού ποσού 11,3 δισ. δολ. που έχει δεσμευτεί για να καλυφθούν ανάγκες της χώρας εάν χρειαστεί- μετά από εξέταση των «επιδόσεων» της οικονομίας χώρας και αφού συμπέρανε ότι κατέβαλε «σημαντικές προσπάθειες» για την μείωση του πληθωρισμού, αλλά χρειάζεται να επιβληθεί «δημοσιονομική πειθαρχία».

Το Πακιστάν μείωσε τον πληθωρισμό στο 10,5% από 25% το Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με το ΔΝΤ - το οποίο είχε παρέμβει εκείνη τη στιγμή για να «διασώσει» την οικονομία της χώρας. «Παρά τα οικονομικά προβλήματα, η σταθεροποίηση έχει αρχίσει να ριζώνει», υποστήριξε στέλεχος του ΔΝΤ.

Η χώρα έχασε τον Σεπτέμβριο το στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά τρία δέκατα της μονάδας (ο στόχος ήταν 1,2% του ΑΕΠ, αλλά παρέμεινε 1,5% στο τρίμηνο και αναμένεται το τρίμηνο που ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2010 να φθάσει το 4,9% του ΑΕΠ). Αρμόδιο στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι τους επόμενους μήνες, ο διεθνής οργανισμός αναμένει «καλύτερη διαχείριση» από το Ισλαμαμπάντ.

Συνολικά από το ποσόν των 11,2 δισ. δολ. που είχε δεσμευθεί το 2008 έχουν δοθεί υπό μορφή δανείων 6,54 δισ. δολ., περιλαμβανομένου και του 1,2 δισ. δολαρίων.

Μια ομάδα χωρών που αυτοαποκαλούνται «Φίλες του Δημοκρατικού Πακιστάν» δεσμεύτηκαν να παράσχουν βοήθεια ύψους 5,7 δισ. δολ. στο Τόκιο τον Απρίλιο, αλλά το ποσό δίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, επισήμανε το ΔΝΤ. Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο, μόλις 100 εκατ. δολ. έχουν φθάσει στο Ισλαμαμπάντ. «Οι διεθνείς δωρητές πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους», είπε ο αξιωματούχος.

Ενα από τα βασικά δημοσιονομικά προβλήματα του Πακιστάν είναι ότι η φορολογία αφορά πολύ λίγους και δεν ελέγχεται σωστά. Συνέπεια αυτού είναι ότι δεν εισρέουν επαρκείς πόροι ώστε να χρηματοδοτηθεί ανάπτυξη υποδομών και επαρκής δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση κατάρτισε νομοσχέδιο για την επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας που ελπίζεται ότι θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο στα τέλη Δεκεμβρίου. Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί, ο ΦΠΑ θα επιβληθεί από τον Ιούλιο του 2010 και αναμένεται να αυξήσει τα κρατικά έσοδα κατά 2-3%.

Η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να βελτιώσει τους φορολογικούς ελέγχους, κατά το ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα