Σερβία: Αξιολόγηση οικονομικών επιδόσεων από το ΔΝΤ

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009 12:06

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε χθες τη δεύτερη επισκόπηση των οικονομικών επιδόσεων της Σερβίας στο πλαίσιο του προγράμματος που υποστηρίζεται από τη συμφωνία τύπου stand-by μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ολοκλήρωση της επισκόπησης επιτρέπει την άμεση πρόσβαση της Σερβίας σε πόρους συνολικού ύψους 319,6 εκατ. Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (ΕΤΔ ή 349,6 εκατ. ευρώ ή 499,7 εκατ. δολ. περίπου) με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που έχει ήδη διατεθεί στη χώρα από το διεθνή οργανισμό να προσεγγίζει το 1,02 δισ. ΕΤΔ (1,12 δισ. ευρώ η 1,6 δισ. δολ. περίπου). Υπενθυμίζεται πως η αρχική συμφωνία τύπου stand-by, διάρκειας 15 μηνών και ύψους 350,8 εκατ. ΕΔΤ εγκρίθηκε από το ΔΝΤ στις 16 Ιανουαρίου 2009, ενώ στις 15 Μαίου 2009 εγκρίθηκε η επέκτασή της κατά 1 έτος και κατά 2,62 δισ. ΕΤΔ με σκοπό την υποστήριξη του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Η επίδραση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης στη Σερβία έχει μέχρι τώρα αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Οι πολιτικές των αρχών που υποστηρίχτηκαν από τη συμφωνία τύπου stand-by, σε συνδυασμό με τις δράσεις τους για τη σταθεροποίηση των αγορών, ενίσχυσαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, περιόρισαν τις πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος και συνέβαλλαν στη συγκέντρωση σημαντικής οικονομικής βοήθειας από το εξωτερικό για τη υποστήριξη του προϋπολογισμού και της οικονομικής ανάκαμψης της Σερβίας. Παρά το γεγονός πως η μείωση της εσωτερικής ζήτησης ήταν σημαντική, η υποχώρηση της παραγωγής ήταν περιορισμένη», επεσήμανε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, κ. Takatoshi Kato

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα