PetroChina: Ανοιχτός ο δρόμος για εξαγορά στον Καναδά

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009 07:30

Την έγκριση της κυβέρνησης του Καναδά απέσπασε η PetroChina Co. για την προσφορά 1,9 δισ. δολ. Καναδά εξαγοράς μεριδίου σε δύο έργα πετρελαϊκής άμμους, προχωρώντας στη μεγαλύτερη εξαγορά στη Βόρεια Αμερική.

Η εξαγορά από τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Κίνας μεριδίου 60% σε δύο project της Athabasca Oil Sands Corp. αποτελεί καθαρό κέρδος για τον Καναδά, δήλωσε χθες ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, Τόνυ Κλέμεντ.

Οι κινεζικές εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 13 δισ. δολ. για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό από τον Δεκέμβριο του 2008 καθώς αξιοποιούν το πλεονέκτημα των χαμηλότερων αποτιμήσεων εξ αιτίας της οικονομικής συρρίκνωσης. Η PetroChina έχει πει ότι θα αυξήσει τις εξαγορές στο εξωτερικό μετά την καταβολή τουλάχιστον 3,6 δισ. δολ. φέτος για την απόκτηση της Singapore Petroleum Corp., μεριδίου σε εργοστάσιο της Nippon Oil Corp. και σε venture στο Καζακστάν.

Αρχικά η εμπορική συναλλαγή θα ολοκληρωνόταν στις 31 Οκτωβρίου μετά τη συμφωνία της PetroChina στις 31 Αυγούστου να αποκτήσει των έλεγχο των project πετρελαϊκής άμμου. O Kαναδάς μελετούσε ακόμη την επένδυση, σύμφωνα με δημοσίευμα στην National Post στις 19 Δεκεμβρίου, επικαλούμενο τον Κλέμεντ.

Οι μετοχές της PetroChina έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 37% στο Χονγκ Κονγκ υστερώντας της ανόδου 49% του δείκτη του Χρηματιστηρίου Hang Seng. Σήμερα στις 10:05 π.μ. τοπική ώρα οι μετοχές της PetroChina υποχωρούσαν 0,5% φθάνοντας στα 9,29 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα