GMAC Inc.: Νέα οικονομική στήριξη ύψους 3 δισ. δολ.

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009 07:51
A- A A+

Στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα – την οποία και θεωρεί τον μεγαλύτερο μέτοχό της – για οικονομική στήριξη ύψους 3 έως 4 δισ. δολ., βρίσκεται για τρίτη φορά βρίσκεται η δανείστρια για αγορά κατοικιών και αυτοκινήτων GMAC Inc., σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Το ποσόν της οικονομικής βοήθειας βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Μία συμφωνία ενδέχεται να επιτευχθεί σε λίγες ημέρες καθώς η GMAC με έδρα το Ντιτρόιτ ενοποιεί της ζημίες από τη δραστηριότητά της στα δάνεια για την αγορά κατοικιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μέχρι στιγμής η GMAC έχει λάβει δύο φορές οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ συνολικού ύψους 13,5 δισ. δολ. καθώς ταλανίζεται από τις ζημίες που προκλήθηκαν από τα ενυπόθηκα δάνεια κατοικιών στην Residential Capital LLC, γνωστής και ως ResCap. H αρχική δανείστρια της ResCap, General Motors Co., πρώην μητρική εταιρεία και η Chrysler Group LLC βοηθήθηκαν από τα κέρδη μέσω του δανεισμού αγοράς αυτοκινήτων και τώρα επιδιώκουν να πουλήσουν ή να αναδιαρθρώσουν το σκέλος της ResCap.

H GMAC θα ήθελε να βρει λύση για την ResCap έως τα τέλη του έτους, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Ρόμπερτ Χαλ στις 4 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της το τρίτο τρίμηνο. Η δανείστρια εμφάνισε ζημίες για όγδοη φορά τα τελευταία εννέα τρίμηνα τον Νοέμβριο, ενώ το σκέλος χρηματοδότησης αυτοκινήτων εμφάνισε κέρδη.

Νωρίτερα η εφημερίδα Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι η GMAC διαπραγματεύεται και τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην GMAC, ποσοστό 35,4%. Επίσης η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελέγχει την General Motors, με μερίδιο 9,9%. Η Cerberus Capital Management LP, η εταιρεία επενδύσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη, κατέχει μερίδιο 22%. Οι μετοχές της GMAC δεν διαπραγματεύονται για το ευρύ κοινό.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς