Codelco: Με απεργία στις 4/1 απειλούν οι εργαζόμενοι

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009 08:00

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κήρυξης απεργίας στις 4 Ιανουαρίου 2010 βρίσκεται η Codelco της Χιλής - η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού παγκοσμίως - στο γιγαντιαίο ορυχείο Τσουκικαμάτα, μετά την απόρριψη από τους εργαζομένους της συμφωνίας για τη νέα συλλογική σύμβαση.

Η είδηση αναστάτωσε τις διεθνείς αγοράς καθώς εγείρονται φόβοι μεταξύ των επενδυτών για μείωση της προσφοράς του βιομηχανικού μετάλλου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μία απεργία στο ανοικτό ορυχείο από το οποίο εξορύσσεται το 4% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, δεν θα διαρκέσει.

Η κρατική Codelco ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει διαμεσολάβηση της κυβέρνησης για να αποτραπεί η απεργία. Ωστόσο πηγές προσκείμενες στην διοίκησή της είπαν ότι η μεσολάβηση δεν μοιάζει πιθανή.

Ενδεχόμενη απεργία θα σημάνει απώλεια 1.800 τόνων την ημέρα για τις διεθνείς αγορές. Οι τιμές του χαλκού σημείωσαν άνοδο 3%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια υποχώρησαν.

Συνδικαλιστές στο ορυχείο - γνωστό και ως «Τσούκι» - έλεγαν πως περίμεναν ότι οι εργάτες θα ενέκριναν την προσφορά της διοίκησης της εταιρείας και δήλωσαν ότι η συλλογική σύμβαση απορρίφθηκε μόλις με μερικές δεκάδες ψήφους διαφορά στην ψηφοφορία. Εργάτες διαπληκτίστηκαν με συναδέλφους τους συνδικαλιστές μετά την ψηφοφορία, και κάποιοι εξ αυτών φώναξαν συνθήματα όπως: «μαζί, το Τσούκι ποτέ δεν θα ηττηθεί».

Εάν τελικά η γίνει η απεργία στο ορυχείο - η παραγωγή του οποίου αναμενόταν να φθάσει τους 565.000 τόνους χαλκού φέτος - αυτή θα είναι η πρώτη απεργία από το 1996.

Η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, η κυβέρνηση της οποίας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τις εξαγωγές χαλκού για να χρηματοδοτήσει το πακέτο στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της πρώτης ύφεσης στη Χιλή εδώ και μια δεκαετία, κάλεσε τους εργάτες να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

«Ελπίζω ότι οι εργάτες θα ξαναδούν την πρόταση της επιχείρησης, που φαίνεται σοβαρή, λογική και ενδιαφέρουσα, και ελπίζω ότι θα αποφασίσουν να την δεχθούν και να μην προχωρήσουν σε απεργία που θα μας πλήξει όλους».

Ωστόσο οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι. «Δεν θα υπάρξει διάλογος πριν την απεργία», είπε ο Ερνάν Γκερέρο, συνδικαλιστής, στους εργάτες στην έρημο Ατακάμα, στη βόρεια Χιλή. «Το ότι η κυβέρνηση έχει πόρους για να αντιμετωπίζει κρίσεις το οφείλει σε εμάς», πρόσθεσε.

Η Codelco ανακοίνωσε ότι έχει αποθέματα και μπορεί να «αντιμετωπίσει» την απεργία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι εργασιακές σχέσεις θα ενταθούν το 2010 σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος ο κεντροδεξιός Σεμπαστιάν Πινιέρα στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την 17η Ιανουαρίου. Ο Πινιέρα θέλει να ιδιωτικοποιήσει τουλάχιστον το 20% της Codelco.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα