K. Kαραμανλής: Σε σωστό δρόμο η οικονομία

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη δεξίωση του ΕΒΕΑ
Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2008 08:55

ΣΕ ΜΙΑ αβέβαιη διεθνή συγκυρία συνεχίζουμε το 2008 τις μεταρρυθμίσεις που παράγουν όφελος για την οικονομία. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, κατά τη χθεσινή προσέλευσή του στην καθιερωμένη ετήσια δεξίωση του ΕΒΕΑ προς τιμήν του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη σταθερότητας, μείωσης της ανεργίας και του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ έκανε λόγο για ισχυρή ανάπτυξη.

Ειδικότερα, στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα ακόλουθα:

«Σε μια δύσκολη και αβέβαιη διεθνή συγκυρία, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Αποδεικνύει στην πράξη ότι διαθέτει ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό, που της επιτρέπει να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις.

Το 2008 συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Τις μεταρρυθμίσεις που, αποδεδειγμένα, παράγουν όφελος για την οικονομία και για την κοινωνία. Την πολιτική που εγγυάται, εξασφαλίζει δημοσιονομική σταθερότητα, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόνωση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας. Το 2008, με αυτοπεποίθηση, με σταθερά βήματα, προχωράμε μπροστά».

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, πρόσθεσε, από την πλευρά του, ότι η ελληνική οικονομία έχει γερές βάσεις χάρη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο όμως θα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να ευνοηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ι. Παπαθανασίου, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το 2008 θα είναι μεγάλη η ανάπτυξη για την οικονομία της χώρας μας, η οποία θα είναι ωφέλιμη για την αγορά και την κοινωνία, χάρη και στη δεύτερη φάση των μεταρρυθμίσεων που ξεκινάει.

Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη-Πάλλη Πετραλιά, δήλωσε ότι το 2008 θα είναι η χρονιά που θα εξασφαλίσουμε το ασφαλιστικό για τις σημερινές και τις αυριανές γενιές. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν στελέχη της αντιπολίτευσης και πλήθος παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

Ο κ. Μίχαλος

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, υπογράμμισε ότι ευχή όλων είναι το 2008 να αποτελέσει μια χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία αλλά και την κοινωνία. Να είναι η χρονιά μέσα στην οποία θα δρομολογηθούν και θα ολοκληρωθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος για να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, στο κράτος πρόνοιας, στην απεμπλοκή του Δημοσίου από επιχειρηματικές δραστηριότητες πρέπει να προχωρήσουν με συναινετικές και ταχείες διαδικασίες.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, ενώ αναγκαίες κρίνονται και οι γενικευμένες δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Το ΕΒΕΑ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές του για την υλοποίηση ενός μείγματος πολιτικής που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και την κατανομή των ωφελειών της ανάπτυξης σε ολόκληρη την κοινωνία.

Στο ΕΒΕΘ

Εξάλλου σε εκδήλωση που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ΕΒΕΘ, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημ. Μπακατσέλος, τόνισε ότι τη νέα χρονιά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κύρια ζητήματα τα οποία επί χρόνια απασχολούσαν την ελληνική οικονομία.

Το ασφαλιστικό και οι αποκρατικοποιήσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε αναφορά και στα θέματα χαμηλής ανταγωνιστικότητας και αυξημένης διαφθοράς.

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις «παρά τις αντιδράσεις από οργανωμένες μειοψηφίες», όπως ισχυρίστηκε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα