Επαφές της ηγεσίας του ΥΠΑΝ με παράγοντες της αγοράς για τις τιμές

Σάββατο, 05 Ιανουαρίου 2008 11:30

NEO κύκλο επαφών με παράγοντες της αγοράς εγκαινιάζει τις επόμενες ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με κύριο θέμα συζήτησης το φλέγον ζήτημα των ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός, Χρ. Φώλιας, με τον αρμόδιο υφυπουργό, Γιώργο Βλάχο, προγραμματίζουν -ενδεχομένως και για την επόμενη εβδομάδα- συναντήσεις με εκπροσώπους αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αλλά μεγάλων βιομηχανιών - μελών του ΣΕΒΤ, προκειμένου κατ? αρχήν να εκτιμήσουν το πώς κύλησε η αγορά των Χριστουγέννων, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε επίπεδο επάρκειας και ποιότητας αγαθών, αλλά το σημαντικότερο να εκτιμήσουν το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές το πρώτο διάστημα του 2008, για το οποίο η βιομηχανία έχει ήδη εκφράσει τις? διαθέσεις της, ανακοινώνοντας κατά ένα μεγάλο μέρος της ανατιμήσεις έως και πολλαπλάσιες του πληθωρισμού.

Ο εισαγόμενος πληθωρισμός

Γεγονός είναι ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός, που πριμοδοτείται από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών παραγωγής βασικών τροφίμων και ποτών και τις ανατιμήσεις στα πετρελαιοειδή, προβληματίζει εδώ και αρκετούς μήνες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι επιπτώσεις στην εθνική μας οικονομία φάνηκαν εξάλλου στον πληθωρισμό Νοεμβρίου, που έκλεισε τα 3,9%, ενώ φόβοι για ένα δύσκολο ξεκίνημα το 2008 εκφράζονται από γνωστά στελέχη της αγοράς.

Η «Ν» έχει ήδη γράψει ότι στο ΥΠΑΝ έχουν κατατεθεί οι πρώτοι τιμοκατάλογοι χονδρικής του 2008, με ανατιμήσεις που φθάνουν έως και 15% και που θα αρχίσουν σταδιακά να εφαρμόζονται το επόμενο διάστημα από το οργανωμένο λιανεμπόριο.

Μπλοκάρισμα στις ανατιμήσεις

Τις ανατιμήσεις αυτές θα επιδιώξει να μπλοκάρει -έστω και μερικώς- η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ζητώντας από το λιανεμπόριο αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή του πολιτική, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε νέες άτυπες συμφωνίες συγκράτησης των ανατιμήσεων, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα του 2008, προκειμένου στο μεσοδιάστημα ο μηχανισμός του υπουργείου να αναζητήσει άλλα μέτρα αντιμετώπισης του εισαγόμενου πληθωρισμού.

Παράλληλα, από την ερχόμενη εβδομάδα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα έχει στη διάθεσή της και τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στα εμπορικά καταστήματα, στις κεντρικές και λαϊκές αγορές, καθώς και των ελέγχων που αφορούσαν στην πάταξη του παραεμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός, Γ. Βλάχος, έχει δεσμευθεί πως οι έλεγχοι κατά του παραεμπορίου θα έχουν συνέχεια και μετά την εορταστική περίοδο, ώστε να εξαλειφθεί η παράνομη εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία αγαθών.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα