Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2008 07:02
UPD:07:18

ΠΤΩΤΙΚΑ, για τρίτη ημέρα, κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της BHP Billiton Ltd., καθώς η μείωση των προσλήψεων στις ΗΠΑ, τόνωσε τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα περιέλθει σε ύφεση.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε απώλειες 2,3%, φθάνοντας στις 152,46 μονάδες στη 1:46 μ.μ. στο Τόκυο, αυξάνοντας τις απώλειες του διημέρου στο 1,5%. Περίπου έξι μετοχές κινούντο πτωτικά σε κάθε μία που σημείωνε κέρδη στον δείκτη, ο οποίος οδεύει να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 17 Δεκεμβρίου του 2007.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225, υποχωρούσε 1,2%, φθάνοντας στις 14.518,39 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειες του 4% που σημείωσε στις 4 Ιανουαρίου, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης για το νέο έτος. Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών μετά την αναρρίχηση του γιέν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Πτωτικά κινήθηκαν και οι άλλοι δείκτες στις λοιπές ανοιχτές αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα.

Στις ΗΠΑ ο Standard & Poor's 500 Index υποχώρησε 2,5% στις 4 Ιανουαρίου, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις για έναρξη έτους από το 2000. Εκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ έδειξε ότι τον Δεκέμβριο οι προσλήψεις ήταν πολύ λίγες, οι λιγότερες από το 2003 και η ανεργία αυξήθηκε στο 5%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών.

Αλλη έκθεση του Institute for Supply Management έδειξε ότι η ανάπτυξη των εταιρειών παροχής υπηρεσιών στη χώρα, οι οποίες αποτελούν περίπου το 90% της οικονομίας, περιορίστηκε τον μήνα που πέρασε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME) απώλεσε 1,6% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Ο χαλκός υποχώρησε 0,9%, το νικέλιο κατά 2,6% και ο ψευδάργυρος σημείωσε απώλειες 3,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα