Δεν αντέχουν οι εξαγωγείς νέα απεργία στα λιμάνια

Επιστολή ΠΣΕ στον Γ. Βουλγαράκη
Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2008 10:49
UPD:10:50

Αδυνατoύν να αντέξουν μία επανάληψη των περυσινών απεργιακών κινητοποίησεων των λιμενεργατών οι Ελληνες εξαγωγείς, καθώς αυτές έπληξαν σοβαρά, όχι μόνο τα οικονομικά αποτελέσματα μιας μεγάλης κοινότητας επιχειρήσεων, αλλά και τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας μας, όπως προέκυψε από την λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), για το δωδεκάμηνο του 2007.

Αυτό επισημαίνει με επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύνδεμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργο Βουλγαράκη, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Δούκα, τον γενικό διευθυντή διεθνούς οικονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Δημ. Γιάννο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Ν. Αναστασόπουλο.

Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, ο αυξητικός ρυθμός των εξαγωγών στο 2007 επιβραδύνθηκε σημαντικά, μετά από δύο έτη ισχυρής ανόδου. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές κατά τους 10 μήνες του 2007 σημείωσαν αύξηση 3,2%, ενώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2006 είχε σημειωθεί αύξηση 20,4%.

Τυχόν επανάληψη των παραπάνω απεργιακών κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, σε συνδυασμό και με την περαιτέρω επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακόψουν τη σημαντική αυξητική πορεία που σημείωσαν οι εξαγωγές κατά τα δύο προηγούμενα έτη 2005 και 2006, ενώ παράλληλα θα αποδυναμωθεί ένας από τους κύριους στόχους της Κυβερνητικής πολιτικής που είναι η εξωστρέφεια της οικονομίας.

Εν όψει των κινδύνων αυτών ο ΠΣΕ ζητεί την άμεση συνεργασία των συναρμοδίων Υπουργείων και φορέων, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, πριν το θέμα αυτό πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στις εξαγωγές όσο και στην εθνική οικονομία γενικότερα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα