Νευρικότητα στις αγορές

Φόβοι για ύφεση επηρεάζουν τα χρηματιστήρια
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008 01:00

ΜΕ ΤΟΝ εφιάλτη της ύφεσης να πλανάται ολοένα και πιο απειλητικά πάνω από την αμερικανική οικονομία στις διεθνείς αγορές κυριαρχεί η νευρικότητα. Το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων πέντε εβδομάδων είχαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ οι αμερικανικοί δείκτες για άλλη μία συνεδρίαση θύμιζαν «ασανσέρ».

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε για άλλη μία φορά ο χρηματοοικονομικός τομέας εν μέσω νέων προβλημάτων στην αγορά ενυπόθηκου χρέους. Στη δίνη του κυκλώνα βρέθηκαν ακόμη οι μετοχές της βαριάς βιομηχανίας αλλά και καταναλωτικών αγαθών δευτερευούσης σημασίας, καθώς γίνεται πλέον αισθητό ότι η οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

Στη Γουόλ Στριτ το κλίμα επιδείνωσε η έκθεση της Goldman Sachs. Πρόκειται για τη δεύτερη επενδυτική τράπεζα μετά τη Merrill Lynch, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας ότι η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2008. Μία περίπου ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, Dow Jones S&P και Nasdaq εμφάνιζαν οριακά κέρδη, έχοντας νωρίτερα βρεθεί σε αρνητικό έδαφος. Από την πρώτη συνεδρίαση του έτους έως σήμερα ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 5,3%, ο Dow 5,1, ενώ ο Nasdaq έχει απώλειες 8%.

Σε επίπεδο εταιρειών η ασφαλίστρια ομολόγων MBIA είδε τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 13%, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν για ακόμη μία συνεδρίαση οι μετοχές της Countrywide Financial φτάνοντας πολύ κοντά στο ιστορικό ναδίρ. Η General Motors είχε επίσης από τις υψηλότερες απώλειες (4,7%), ενώ στο -3% βρισκόταν και η Caterpillar, που κατασκευάζει βαρύ εξοπλισμό.

Στην Ευρώπη στους φόβους για ύφεση ήρθαν να προστεθούν τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου της Marks & Spencer, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βρεθούν σε αρνητικό έδαφος. Μειωμένος κατά 1,2% έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEUrofirst, o οποίος από την αρχή του έτους έχει απώλειες υψηλότερες του 3%. Στο Λονδίνο, ο FTSΕ 100 υποχώρησε κατά 1,21%, στο Παρίσι ο CAC 40 είχε απώλειες 1,10% και στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX πτώση 0,86%. Η Marks and Spencer είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 19%, καθώς παρουσίασε τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων δύο ετών, ενώ προειδοποίησε ότι τα προβλήματα για τον κλάδο λιανικής ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι το 2009.

Στο Τόκιο, ο Nikkei είχε άνοδο 0,49%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα