ΣE 32.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου στρέφει τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον του ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για ενίσχυση των δημόσιων εσόδων και στήριξης του κρατικού προϋπολογισμού.
Από τις πρώτες ημέρες του τρέχοντος έτους έχει καταστεί σαφές στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι η υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού και λόγω των διεθνών συγκυριών θα είναι, όπως χαρακτηριστικά λένε, «μια πολύ δύσκολη υπόθεση» και ως εκ τούτου υποστηρίζουν ότι χρειάζονται «τονωτικές» ενέσεις που δεν μπορεί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αύξηση των φόρων, όπως για παράδειγμα στα τσιγάρα.
Στο πλαίσιο αυτό οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζουν να ενεργοποιήσουν άμεσα το σχέδιο που προβλέπει την αποστολή τελεσιγράφων σε όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 600.000, για να προσέλθουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και συνολικά υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι πρώτοι στο «στόχαστρο» των ελεγκτών του υπουργείου θα μπουν οι περίπου 2.000 μεγαλοοφειλέτες με χρέη πάνω από 300.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στους περίπου 30.000 οφειλέτες με οφειλές από 15.000 έως 300.000 ευρώ.
Συνυπόχρεοι -εγγυητές
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, εκτός από τους κύριους οφειλέτες, στο «μικροσκόπιο» των Δ.Ο.Υ. θα μπει και κάθε πρόσωπο που θεωρείται συνυπόχρεος -εγγυητής και με την ατομική του περιουσία ευθύνεται για την καταβολή των φόρων και προστίμων προς το δημόσιο, όπως είναι οι σύζυγοι για οφειλές του άλλου συζύγου, οι κληρονόμοι για χρέη των κληρονομούμενων, διευθυντές, εταίροι και διαχειριστές για χρέη επιχειρήσεων, αγοραστές ακινήτων για οφειλές του προηγούμενου ιδιοκτήτη κ.λπ..
Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. θα λάβουν εντολή να προχωρήσουν στην καταγραφή, για κάθε περίπτωση οφειλής, των στοιχείων όχι μόνο του κύριου οφειλέτη αλλά και των συνυπόχρεων προσώπων.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που οι οφειλέτες αλλά και τα συνυπόχρεα πρόσωπα δεν ανταποκριθούν στις οχλήσεις των Δ.Ο.Υ. για να εξοφλήσουν τα χρέη, θα κινούνται εναντίον τους όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα, όπως είναι οι ποινικές διώξεις, οι κατασχέσεις ενοικίων, μισθών, συντάξεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Από την άλλη πλευρά πάντως, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με τους μεγαλοοφειλέτες, οι «μικροί» θα αντιμετωπίζονται με επιείκεια και γι' αυτό θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους πριν η Εφορία προχωρήσει στην επιβολή των αναγκαστικών μέτρων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ