S&N: Απέρριψε την υψηλότερη προσφορά των Carlsberg, Heineken

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008 11:22

ΑΠΕΡΡΙΨΕ την υψηλότερη προσφορά της Heineken NV και της Carlsberg A/S, η μεγαλύτερη ζυθοποιΐα της Βρετανίας, Scottish & Newcastle Plc, λέγοντας ότι θα σκεφθεί μια προσφορά η οποία θα είναι υψηλότερη από 800 πένες ανά μετοχή.

Η S&N είπε ότι η προσφορά στις 780 πένες ανά μετοχή από τη μεγαλύτερη ολλανδική και δανέζικη ζυθοποιΐα αντιστοίχως, δεν κατάφερε να είναι «ανταγωνιστική» και η εταιρεία θα μπορούσε να δεσμευθεί σε μία πρόταση πάνω από τις 800 πένες ανά μετοχή. Ξεχωριστά η Carlsberg και η Heineken είπαν ότι δεν θα γίνουν επιθετικές, λέγοντας στη βρετανική ζυθοποιΐα να αρχίσει συνομιλίες.

Η Carlsberg και η Heineken με έδρα το Αμστερνταμ, είπαν αρχικά ότι σχεδίαζαν να αγοράσουν τη βρετανική ζυθοποιΐα με έδρα το Εδιμβούργο, Scottish & Newcastle τον Οκτώβριο. Η S&N απέρριψε το Νοέμβριο την προσφορά, η οποία την αξιολογούσε στα 7,3 δισ. λίρες στερλίνες (14,3 δισ. δολ.), λέγοντας ότι είναι πολλή χαμηλή. Η Carlsberg θέλει τον έλεγχο του ρωσικού venture με τη βρετανική ζυθοποιΐα, ενώ η Heineken κυνηγά τις δραστηριότητές της στη Βρετανία.

Οι μετοχές της S&N σημείωσαν άνοδο 7,5 πένες η μία, ποσοστό 15, φθάνοντας στις 726,5 πένες η μία, στις 8:41 π.μ. στο Λονδίνο. Οι μετοχές της Heineken υποχώρησαν 0,6%, φθάνοντας τα 43,43 ευρώ η μία στο Αμστερνταμ. Οι μετοχές της Carlsberg υποχώρησαν 0,5%, φθάνοντας στις 613 κορώνες Δανίας στην Κοπεγχάγη.

Η αρμόδια αρχή ανταγωνισμού συγχωνεύσεων και εξαγορών της Βρετανίας έδωσε στις 17 Δεκεμβρίου στην Carlsberg και τη Heineken προθεσμία έως τις 21 Ιανουαρίου για να κάνουν επίσημη προσφορά, μετά τις παρουσιάσεις από τους συμβούλους της Scottish & Newcastle.

Η βρετανική ζυθοποιΐα αποτελεί τα δύο τελευταία χρόνια στόχο εξαγοράς. Όταν η Carlsberg και η Heineken είπαν στις 17 Οκτωβρίου ότι βρίσκονται στο στάδιο διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ομάδας προσφοράς, η S&N αποκάλεσε την προσφορά «αυτόκλητη και ανεπιθύμητη».

Οι ζυθοποιΐες συγχωνεύονται για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, εν μέσω της αύξησης των τιμών πρώτων υλών, της ενεργείας και του μετάλλου για κουτάκια αλουμινίου. Οι συμφωνίες στον κλάδο επιταχύνθηκαν μετά τη συμφωνία της SABMiller Plc, της τρίτης μεγαλύτερης ζυθοποιΐας στον κόσμο και της Molson Coors Brewing Co. για συγχώνευση των σκελών τους στις ΗΠΑ, προκειμένου να κερδίσουν καταναλωτές από την Anheuser-Busch Cos. και να εξοικονομήσουν 500 εκατ. δολ. ετησίως. Προσφάτως η SABMiller επίσης συμφώνησε να εξαγοράσει την Royal Grolsch NV, αποκτώντας μια ζυθοποιΐα ηλικίας 392 ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα