Σταθερά αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008 11:38

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ στο 4% αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ οι χρηματοοικονομικές αγορές δίδουν μόλις μία στις τρεις πιθανότητες η ευρωτράπεζα να ακολουθήσει τη Φέντεραλ Ρεζέρβ και την Τράπεζα της Αγγλίας και να μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους.

Η απόφαση της ΕΚΤ θα ανακοινωθεί στις 14:45΄ (ώρα Ελλάδος) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στις 15:30΄.

Δεδομένης της αβεβαιότητας για τον ακριβή αντίκτυπο της πιστωτικής κρίσης στην οικονομία της Ευρωζώνης, η αγορά προεξοφλεί ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να αυξήσει εφέτος τα επιτόκια, όπως σκόπευε αρχικά με βάση τη ρητορική της κατά του πληθωρισμού.

Οι αγορές αφήνουν επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο μίας μόνο μείωσης των επιτοκίων εφέτος, σε αντίθεση με τη Φέντεραλ Ρεζέρβ που τα μείωσε τρεις φορές από το Σεπτέμβριο αλλά και την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα με νέα μείωση.

Οι επενδυτές δίδουν δύο στις τρεις πιθανότητες η Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει το επιτόκιό της στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,5%, το Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι του Reuters όμως πιστεύουν ότι η τράπεζα έχει κάποιους σημαντικούς λόγους να τα διατηρήσει αμετάβλητα έως το Φεβρουάριο έως ότου έχει πλήρη εικόνα των καταναλωτικών δαπανών κατά την εορταστική περίοδο, όπως και νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και προβλέψεις για την οικονομία.

Μία επίσης ημέρα πριν από την απόφαση της ΕΚΤ, το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού Libor στο Λονδίνο αυξήθηκε για πρώτη φορά χθες εφέτος μετά από επτά συνεχείς μειώσεις, κυρίως εξαιτίας της απόφασης της ΕΚΤ να αποσύρει μέρος της ρευστότητας που διοχέτευσε στην αγορά στα τέλη του 2007.

Συνάντηση υπουργών Οικονομικών

Οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Ιταλίας θα συναντηθούν στο Παρίσι, πιθανώς στις 17 Ιανουαρίου, εν όψει της συνάντησης των πρωθυπουργών τους στο Λονδίνο, για να συζητήσουν σχετικά με την έκβαση της πιστωτικής κρίσης, όπως αποκάλυψε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. Οι επαφές αυτές θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνάντηση σε πρωθυπουργικό επίπεδο με αντίστοιχο θέμα συζήτησης η οποία αναμένεται να προγραμματιστεί για τις 29 Ιανουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα