Με οδηγό τις επισημάνσεις

Τρισέ και Μπερνάνκι έδωσαν τον τόνο στις αγορές
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2008 00:01
UPD:00:20

ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ τραπεζίτες έδωσαν χθες τον τόνο στις διεθνείς αγορές. Στη Γουόλ Στριτ, οι δείκτες ανέκαμψαν αμέσως μετά τις δηλώσεις του Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος εμφανίστηκε έτοιμος για νέες επιθετικές μειώσεις. Στην Ευρώπη, αντιθέτως, η επισήμανση του Ζαν Κλοντ Τρισε, ότι η ΕΚΤ παραμένει σε επαγρύπνηση για τον πληθωρισμό, είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι απώλειες των μεγάλων κεφαλαιαγορών.

Σταθερό στοιχείο στις αγορές, όλες τις τελευταίες ημέρες, παραμένει πάντως η νευρικότητα και οι διακυμάνσεις. Τα αμερικανικά χρηματιστήρια βρίσκονταν, τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, σε αρνητικό έδαφος.

Από το απόγευμα, ωστόσο, ο Dow Jones επιδόθηκε σε μίνι ράλι, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τις δηλώσεις του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ο Μπερνάνκι παραδέχθηκε ότι ενδέχεται να απαιτηθούν «σημαντικές» μειώσεις επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ υποβάθμισε τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με το βιομηχανικό δείκτη να έχει κέρδη 140 και πλέον μονάδων.

Ανοδο άνω του 0,7% κατέγραφαν μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης S&P 500 και Nasdaq. Ο χρηματοοικονομικός τομέας, ωστόσο, δέχθηκε και πάλι πιέσεις. Εκ των αρνητικών πρωταγωνιστών η Capital One Financial, η οποία προειδοποίησε για χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων κέρδη και είδε τη μετοχή της να υποχωρεί περισσότερο από 5%.

Στην γηραιά ήπειρο, οι μετοχές δεν κατάφεραν να ανακάμψουν, καθώς η ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, παρά τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,85% στις 1.436,77, με τις τράπεζες, τις πετρελαϊκές και τις βιομηχανίες χημικών, να ηγούνται της πτώσης.

Η Alliance & Leicester και η HBOS είχαν απώλειες κοντά στο 4%, ενώ Total και Royal Dutch Shell υψηλότερες του 1%. Η ελβετική εταιρεία χημικών Clariant ήταν εκ των μεγαλύτερων «ηττημένων» της χθεσινής συνεδρίασης, με απώλειες 7%. Στις επιμέρους αγορές, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,8%, ο DAX της Φραγκφούρτης 0,9%, ενώ o CAC στο Παρίσι είχε απώλειες 0,4%. Στο Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε στο -1,45%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα