Κίνα: Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό πλεόνασμα το 2007

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2008 07:35

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας το 2007 αυξάνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση να αφήσει το νόμισμα της χώρας, γιουάν, να αυξηθεί ταχύτερα, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της οικονομίας και να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε 48%, φθάνοντας στα 262,2 δισ. δολ., όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο στοιχεία των τελωνείων της χώρας. Το πλεόνασμα τον Δεκέμβριο υποχώρησε στα 22,7 δισ. δολ. από 26,2 δισ. δολ. το Νοέμβριο, σύμφωνα με το Xinhua. Το μηνιαίο πλεόνασμα διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των 21 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News , στα 22,4 δισ. δολ.

Η εκρηκτική αύξηση των εξαγωγών της Κίνας τροφοδότησαν την οικονομία με μετρητά και τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα 11 ετών. ΗΠΑ και Ευρώπη λένε ότι το γιουάν, παρά το γεγονός της πρόσφατης ανόδου του βρίσκεται ακόμη σε τέτοια επίπεδα που δίνουν στις ντόπιες επιχειρήσεις άδικο πλεονέκτημα έναντι των αγορών του εξωτερικού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα