Στο προσκήνιο πάλι η κόντρα για τα προϊόντα bake-off

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2008 10:14

ΤA … βέλη του κατά των αρτοποιών εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων (ΠΣΑΜ), ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές την επιβολή κυρώσεων σε βάρος όσων δεν εφαρμόζουν τη νέα αρτοποιητική νομοθεσία.

Οπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του, αυτό το οποίο ζητά είναι «η εφαρμογή των ρυθμίσεων του Νόμου 3526/2007 που αφορούν στη λειτουργία των αρτοποιείων και όχι επιλεκτικά την εφαρμογή του άρθρου 5 που αφορά στο bake-off και στο οποίο επικεντρώνεται η συνδικαλιστική ηγεσία των αρτοποιών».

Προσθέτει δε ότι το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει 22 άρθρα, εκ των οποίων τα 19 ρυθμίζουν τη λειτουργία των αρτοποιείων όλης της χώρας, καθορίζοντας τις υποχρεώσεις των αρτοποιών για τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών και τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας. Ο ΠΣΑΜ, κωδικοποιώντας τις υποχρεώσεις αυτές, επισημαίνει:

- Τη διάθεση άρτου σε βάρη μόνο των 500, 1.000, 1.500 και 2.000 γραμμαρίων.

- Την επισήμανση των προϊόντων των 250, 350, 500, 750 και 1.000 γραμμαρίων ως αρτοπαρασκευάσματα και την επισήμανση όλων των υπολοίπων ως αρτοσκευάσματα απλά ή διάφορα.

- Την υποχρεωτική ζύγισης του άρτου ενώπιον του καταναλωτή.

- Την πώληση του άρτου, των αρτοπαρασκευασμάτων και των αρτοσκευασμάτων σε συσκευασία.

- Την πώληση σε συσκευασία με ένδειξη «διατηρημένος άρτος ή αρτοπαρασκεύασμα ή αρτοσκεύασμα (αναλόγως) από κατεψυγμένη ζύμη» των μακράς διάρκειας προϊόντων, όπως τα σφολιατοειδή (τυρόπιτες, πίτες, πεϊνιρλί, μπουγάτσες κλπ), το ψωμί για τοστ, τα σάντουιτς, τα φρατζολάκια και τα τσουρέκια.

- Την τοποθέτηση των προϊόντων αρτοποιίας σε ειδικές προθήκες οι οποίες να καλύπτονται από δικτυωτό πλέγμα ή διάτρητα καλύμματα μεταλλικά, ξύλινα ή πλαστικά.

- Την ανάρτηση σε εμφανές σημείο στο χώρο πώλησης πινακίδας διαστάσεων 35x45 εκατοστών, κατ' ελάχιστον, στην οποία να αναγράφονται οι τιμές έψησης φαγητών και οι ώρες παραλαβής αυτών για έψηση.

- Τον καθορισμό ανά αρτοποιείο του υπεύθυνου αρτοποιίας, ο οποίος θα αναπτύσσει τη δραστηριότητά του σε μία μόνο εγκατάσταση αρτοποιίας.

Ο ΠΣΑΜ ζητεί από όλες τις αρμόδιες αρχές την εφαρμογή του νόμου και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, που αρχίζουν από τα 500 ευρώ και μπορούν να φθάσουν έως και τα 50.000 ευρώ, καθώς και την προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας κάθε αρτοποιείου που επιμένει σε παραβατική συμπεριφορά.

ΠΛΑ. ΤΣ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα