Τι θα συζητήσουν Γ. Αλογοσκούφης - Ν. Γκαργκάνας

Συνάντηση στις 10 π.μ.
Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2008 09:27
UPD:10:23

Η ΠΟΡΕΙΑ του τραπεζικού συστήματος, αλλά και γενικότερα θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, αναμένεται να συζητηθούν σε συνάντηση που θα έχει στις 10 π.μ. ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Νικ. Γκαργκάνα.

Στη συνάντηση αναμένεται ο κ. Γκαργκάνας να μεταφέρει στον υπουργό Οικονομίας τα συμπεράσματα της πρόσφατης συνεδρίασης του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα, υπό το φως των νεότερων προβλέψεων των διεθνών οργανισμών για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί, κατά τη συνάντηση, στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες είναι εντονότερες στην ελληνική οικονομία απ' ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ενας από τους λόγους αυτής κατάστασης είναι η μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα η αύξηση της διεθνούς τιμής να προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό προϊόντων και υπηρεσιών. Βεβαίως, σε πολλούς τομείς υπάρχει έντονο πρόβλημα ανταγωνισμού.

Ο διοικητής της ΤτΕ της Ελλάδος θα επισημάνει ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι από τα βασικότερα θέματα που απασχολούν την ΕΚΤ και, συνεπώς, και τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ το πρόβλημα είναι οξύτερο στη χώρα μας, όπου η ανταγωνιστικότητα είναι χαμηλή και απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες για την τιθάσευση του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους κοινωνικούς εταίρους κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων καθορισμού των μισθολογικών αυξήσεων για το 2008.

Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και ορισμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την Τράπεζα της Ελλάδος και τον εποπτικό της ρόλο στα πιστωτικά ιδρύματα. Ως προς την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος, επισημαίνεται ότι δεν έχουν επηρεαστεί από τη διεθνή πιστωτική κρίση, πλην όμως κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει μεγαλύτερη εγρήγορση, λόγω των εξελίξεων αυτών.

Ρύθμιση

Στο μεταξύ με απόφαση της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων, η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνυπολογίζει ποσοστό 20% των διαγραφών της χρήσης του έτους 2007 στις προβλέψεις που λαμβάνονται υπόψη με βάση την ΠΔ/ΤΕ 2442/1999, κατά την εκτίμηση της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων από την 31.12.2007 έως και την 31.12.2008.

Στην ουσία πρόκειται για την παροχή κινήτρων στα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρούν σε διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων δανείων, με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού.

Ειδικότερα, στην απόφαση της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων (αριθ. 254/7/6.12.2007), αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Τροποποιούνται και διευκρινίζονται οι διατάξεις της Π.Δ./ΤΕ 2442/29.1.1999, όπως ισχύει, ως εξής:

1. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνυπολογίζει ποσοστό 20% των διαγραφών της χρήσεως του έτους 2007 στις προβλέψεις που λαμβάνονται υπόψη με βάση την ΠΔ/ΤΕ 2442/29.1.1999, όπως ισχύει, κατά την εκτίμηση της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων από την 31.12.2007 έως και την 31.12.2008.

2. Διευκρινίζεται ότι:

α) Για τους σκοπούς εφαρμογής της ΠΔ/ΤΕ 2442/29.1.1999, όπως ισχύει και ειδικότερα των παραγράφων 5 και 6 αυτής, ως ρυθμίσεις οφειλών νοούνται οι οφειλές που εμπίπτουν στην περίπτωση (γ) της παρ. 7 του Τμήματος Β της ΠΔ/ΤΕ 2588/20.8.2007 και στην περίπτωση (στ) της παρ. 23 του Τμήματος Ε της ΠΔ/ΤΕ 2589/20.8.2007.

β) Για την εφαρμογή της παρ. 2 της ΠΔ/ΤΕ 2442/29.1.1999, όπως ισχύει, η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τον υπολογισμό των σχετικών προβλέψεων, συνεκτιμά το ύψος των τυχόν ενήμερων απαιτήσεων έναντι των επιχειρήσεων που έχουν, βάσει του τελευταίου ισολογισμού τους, αρνητική καθαρή θέση, καθώς και τις δεσμεύσεις οικονομικής στήριξης της οφειλέτριας από επιχειρήσεις συνδεδεμένες με αυτήν, κατά την έννοια των διατάξεων του εδαφίου α' της παρ. 5 του άρθρου 42 ε του Κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει.

Οι εν λόγω δεσμεύσεις λαμβάνονται υπόψη από την Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον έχουν αναληφθεί ρητά ή το πιστωτικό ίδρυμα μπορεί να τεκμηριώσει ότι παρέχονται κατά την πάγια πολιτική του ομίλου της οφειλέτριας. Για το σκοπό αυτό στα στοιχεία που υποβάλλονται στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος για τον υπολογισμό επάρκειας των προβλέψεων (Υπόδειγμα Ε22 της ΠΔ/ΤΕ 2563/19.7.2005, όπως ισχύει), θα εμφανίζονται από την 15η Μαρτίου 2008 και εφεξής, οι πιο κάτω διακριτές αναφορές:

i) Το συνολικό υπόλοιπο των απαιτήσεων (ενήμερων και σε καθυστέρηση) του πιστωτικού ιδρύματος από πιστοδοτήσεις προς επιχειρήσεις με αρνητική καθαρή θέση και επιχειρήσεις που έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση ή εκκαθάριση.

ii) Το τμήμα του υπολοίπου του ως άνω εδαφίου (i) που αφορά τις τυχόν ενήμερες απαιτήσεις των επιχειρήσεων με αρνητική καθαρή θέση.

iii) Το τμήμα του υπόλοιπου του εδαφίου (ii) που αφορά απαιτήσεις έναντι επιχειρήσεων με αρνητική καθαρή θέση, για τις οποίες τεκμηριώνεται η δυνατότητα οικονομικής στήριξης από επιχειρήσεις του ομίλου τους, κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα.

Εξουσιοδοτείται η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος να παρέχει οδηγίες και διευκρινίσεις για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναμένεται να ανακοινώσει υποχώρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, και η Παγκόσμια Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2008 σε 3,3% από 3,6% το 2007, ενώ εκφράζει φόβους για περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου, εφόσον η κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προσχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις επιτοκίων.

Το ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 7,1%, έναντι αύξησης 7,4% που κατεγράφη πέρυσι. Στις αναπτυγμένες χώρες, αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,2% το 2008, για να ανακάμψει στο 2,6% το 2009.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα