Χαμόγελα στη Γουόλ Στριτ

Σε θετικό έδαφος και οι ευρωπαϊκές μετοχές
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2008 00:01

ΤA χαμόγελα επανήλθαν στη Γουόλ Στριτ, χάρη σε απροσδόκητα θετικά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στην αναβάθμιση των αμερικανικών μετοχών από την Credit Suisse. Ο τεχνολογικός κολοσσός IBM ανακοίνωσε ότι τα κέρδη τετάρτου τριμήνου υπερέβησαν τις προσδοκίες, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 24% σε σχέση με πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή τόνωσε το ηθικό των επενδυτών, ενώ έδωσε ώθηση και στα υπόλοιπα βαριά χαρτιά του τεχνολογικού τομέα. Η μετοχή της IBM ενισχυόταν 5,7%, ενώ κέρδη άνω του 4% είχε και η Ιntel. To κλίμα βελτίωσε περαιτέρω η έκθεση της Credit Suisse, στην οποία αναβάθμισε σε overweight τις αμερικανικές μετοχές, ενώ θετικά λειτούργησαν και οι αυξανόμενες προσδοκίες για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Η φημολογία ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα δράσει ακόμη και πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίασή της εντάθηκε χθες, συμβάλλοντας στη γενικότερη επενδυτική ευφορία. Κέρδη παρουσίαζαν ακόμη και οι μετοχές μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων, όπως η Citigroup και η Merrill Lynch, παρά τις πληροφορίες για ζημιές δισεκατομμυρίων. Μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones και ο Nasdaq είχαν κέρδη περίπου 1,5%, ενώ ενισχυμένος κατά 1% περίπου ήταν και ο S&P.

Σε θετικό έδαφος επανήλθαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,23%, στις 1.432,14 μονάδες. Αν και η άνοδος ήταν μικρή, καταδεικνύει μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος. Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης είχε απώλειες της τάξης του 2%, ενώ από τις αρχές του έτους έχει υποχωρήσει κατά 5% εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας.

Ως στήριγμα για το δείκτη χθες λειτούργησε ο τεχνολογικός τομέας, ο οποίος παρουσίασε κέρδη ύστερα από τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις απωλειών. Ξεχώρισε η μετοχή της SAP, που ενισχύθηκε 2,7%, ενώ κέρδη της τάξης του 1,3% είχε η Nokia.

Στους μεγάλους κερδισμένους της συνεδρίασης ήταν και οι τράπεζες, μετά τις ανακοινώσεις για νέες ενέσεις ρευστότητας στις χρηματαγοράς από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Κέρδη 3,2% είχε η μετοχή της Barclays, 1,7% της Royal Bank of Scotland, ενώ ενισχυμένη κατά 1,1% έκλεισε η μετοχή της UBS.

Οι μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές της γηραιάς ηπείρου έκλεισαν με ελαφρά κέρδη. Τόσο ο Dax στη Φραγκφούρτη όσο και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκαν 0,2%. Υψηλότερα κέρδη, της τάξης του 0,6%, είχε ο CAC στο Παρίσι.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα