Η ENNOIA του ρίσκου εξαφανίζεται από το λεξιλόγιο ολοένα και περισσότερων επενδυτών, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα; Μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υποχώρησαν χθες σε χαμηλά 15 μηνών, ενώ ημέρα μεγάλων απωλειών ήταν και για τη Γουόλ Στριτ.
Μακροοικονομικά στοιχεία και νέες αποκαλύψεις για την έκθεση των χρηματοπιστωτικών ομίλων στην subprime αγορά ήρθαν χθες προς επίρρωση των πρόσφατων προειδοποιήσεων της Goldman Sachs, αλλά και των νέων δηλώσεων του ¶λαν Γκρίνσπαν ότι η αμερικανική οικονομία έχει ήδη εισέλθει ή οδεύει προς την ύφεση.
Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε απροσδόκητη υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβριο, ενώ η Citigroup- η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ- αποκάλυψε ζημιές 10 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και προανήγγειλε διαγραφές 18 δισ. δολαρίων.
Τα στοιχεία αυτά ήταν αρκετά για να πλήξουν την ψυχολογία των επενδυτών, που μία ημέρα πριν είχαν οδηγήσει τους δείκτες σε μίνι ράλι εν μέσω θετικών εταιρικών ανακοινώσεων. Μία περίπου ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones είχε απώλειες υψηλότερες των 200 μονάδων, ενώ τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq υποχωρούσαν περίπου 2%.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο χρηματοοικονομικός τομέας. Η μετοχής της Citigroup υποχωρούσε 7%, ενώ απώλειες κοντά στο 3% είχαν η Bank of America (η οποία ανακοίνωσε την πώληση μονάδας της καθώς και περικοπές 650 θέσεων εργασίας) και η Merrill Lynch.
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα νωρίτερα και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.
Υπό το βάρος ισχυρών πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 2,4% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 Οκτωβρίου 2006.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 είχε απώλειες 3,06%, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 2,8%, ενώ στη Φραγκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX βρέθηκε στο -2,14%. Η Royal Bank Scotland είδε τη μετοχή της να χάνει 5,9%, ενώ οι HSBC και Banco Santander είχαν απώλειες 4,7% και 3,7% αντιστοίχως. Σημαντική πτώση είχαν ωστόσο και οι λεγόμενες «αμυντικές» μετοχές του κλάδου των φαρμακοβιομηχανιών. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,98%.
ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ