Boeing: Ενδεχόμενο νέας καθυστέρησης του Dreamliner

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2008 08:36

ΤΗΝ καθυστέρηση εκτέλεσης του προγράμματος του αεροσκάφους της 787 Dreamliner ενδέχεται να ανακοινώσει σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια επιβατικών αεροσκαφών στον κόσμο, Boeing Co., η οποία ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια παράδοσης του πρώτου της αεροσκάφους έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η παρθενική πτήση του 787 η οποία έχει ήδη μετατεθεί στα τέλη Μαρτίου από τον περασμένο Αύγουστο, ενδέχεται να καθυστερήσει και άλλο - έως τον Ιούνιο – σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να αποκαλύψουν τέτοια πληροφορία. Η Boeing θα ανακοινώσει την καθυστέρηση παράδοσης του Dreamliner πριν ανοίξουν οι αγορές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ηδη η παραγωγή του Dreamliner έχει καθυστερήσει έξι μήνες εξ αιτίας της έλλειψης εξαρτημάτων και των καθυστερήσεων συναρμολόγησης. Η Boeing έχει ήδη 817 παραγγελίες αξίας έως 120 δισ. δολ. οι οποίες καθιστούν το Dreamliner το πιο επιτυχημένο νέο αεροσκάφος σε πωλήσεις. Τον μήνα που πέρασε η αεροπορική βιομηχανία επανέλαβε τον στόχο της για την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους τύπου Dreamliner στην All Nippon Airways Co. πριν από τα τέλη του 2008.

Η καθυστέρηση της πτήσης ενδέχεται να εμποδίσει τα σχέδια για την παράδοση 109 αεροσκαφών έως τα τέλη του 2009 και θα κοστίσει στην εταιρεία που εδρεύει στο Σικάγο εκατομμύρια δολάρια ως πέναλτι στις πληρωμές. Η είδηση δημοσιεύθηκε χθες από την εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο εκπρόσωπος της Boeing, Jim Condelles, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, όπως έκανε και ο Charlie Miller, εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ευρώπη.

Οι μετοχές της Boeing υποχώρησαν 3,81 δολ., ποσοστό 4,7%, φθάνοντας χθες στα 77,86 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 9 Ιουνίου του 2003.

Οι μετοχές της εταιρείας η οποία παρουσίασε το νέο αεροσκάφος στο ευρύ κοινό στις 8 Ιουλίου του 2007, έχουν υποχωρήσει 21% από τις 10 Οκτωβρίου, όταν ανακοινώθηκε η πρώτη καθυστέρηση στην παραγωγή του νέου αεροσκάφους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα