Ιαπωνία: Μείωση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2008 09:29

ΜΕΙΩΣΗ εμφάνισαν οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία το Νοέμβριο καθώς οι εταιρείες περιόρισαν τις δαπάνες τους προεξοφλώντας ότι η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ θα επεκταθεί στην Ασία και θα βλάψει τις εξαγωγές.

Οι παραγγελίες μειώθηκαν 2,8% από τον Οκτώβριο, όταν είχαν σημειώσει άνοδο 12,7%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Τόκυο. Στο μεταξύ – όπως έδειξε άλλη έκθεση – οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο, πιέζοντας τα κέρδη των εταιρειών οι οποίες δεν μπόρεσαν να αυξήσουν τις τιμές καθώς η ζήτηση των καταναλωτών ήταν χαμηλή.

Ο δείκτης Topix σημείωσε απώλειες 1,3% μετά την απροσδόκητη μείωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι εξαγωγές στη μεγαλύτερη αγορά της Ιαπωνίας θα διευρύνουν τη μείωση των τριών μηνών. Η Ιαπωνία έχει πιθανότητα 50% να εισέλθει σε ύφεση εξ αιτίας της μείωσης των εξαγωγών, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc. την εβδομάδα που πέρασε.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 106,77 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 11:42 πλ.μ. στο Τόκυο μετά τη χθεσινή του άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2005. Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 3 μονάδες βάσης, στο 1,395%.

Αύξηση 2,6% σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι τιμές παραγωγού σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2006. Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών καθιστούν δυσκολότερο για τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς και να τονώσουν τις δαπάνες των καταναλωτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα