Στο μικροσκόπιο άδειες παραγωγών - πωλητών σε λαϊκές

YΠΑΝ
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008 12:50

ΤO καθεστώς χορήγησης αδειών στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών και τους επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών, ακτινογραφεί το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια εντοπισμού δυσλειτουργιών του κλάδου που πριμοδοτούν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν πως ήδη έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών να διαθέτουν τα προϊόντα τους εκμεταλλευόμενοι περισσότερες από μια άδειες, διαμορφώνοντας εντέχνως ανατιμητικό κλίμα.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει το υπουργείο δεν περιορίζονται μόνο στο ενδεχόμενο ύπαρξης παρασκηνίου κατά την έκδοση αδειών, αλλά και σε πρακτικές που πιθανότατα ακολουθούνται κατά την πώληση, ενοικίαση ή και μεταβίβαση αδειών σε τρίτους και κυρίως σε συγγενικά πρόσωπα παραγωγών, ώστε συγκεκριμένες ομάδες ή και οικογένειες πωλητών να διαμορφώνουν ανατιμητικό κλίμα στην αγορά των νωπών φρούτων και λαχανικών.

Κάποιοι στο υπουργείο κάνουν μάλιστα λόγο για μικρά «καρτέλ» στις λαϊκές, που μοιραία συμπαρασύρουν συνολικά προς τα πάνω τις τιμές στον κλάδο, με βασικό θύμα τον ανυποψίαστο καταναλωτή.

Το υπουργείο εντόπισε επίσης παραγωγούς οι οποίοι, ελέγχοντας τρεις, τέσσερις ή και πέντε πάγκους σε λαϊκές αγορές, ελληνοποιούσαν μεγάλες ποσότητες πατάτας, τις οποίες στη συνέχεια πουλούσαν ακριβότερα.

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση του υπουργείου άρχισε μετά το διορισμό νέας διοίκησης στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών. Η εν λόγω αλλαγές αποφασίσθηκαν μετά τη λήξη της θητείας της προηγούμενης διοίκησης

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, συνεχίζει τις επαφές του με εκπροσώπους βιομηχανιών που προχώρησαν σε ανατιμήσεις υψηλότερες του πληθωρισμού, προκειμένου να ασκήσει πίεση για αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή τους πολιτική.

Ήδη ο υφυπουργός έχει συναντηθεί με σημαντικό αριθμό στελεχών και όπως εκτιμάται οι επαφές θα συνεχιστούν για ακόμη δύο εβδομάδες. Αμέσως μετά, ο κ. Βλάχος θα προχωρήσει σε επαφές με το οργανωμένο λιανεμπόριο, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα προγραμματιστεί ένα κοινό ραντεβού με όλους τους βασικούς «παίκτες» του κλάδου ή αν θα γίνουν συναντήσεις με κάθε αλυσίδα χωριστά.

Όσο για τα μέτρα που προανήγγειλε η κυβέρνηση με στόχο τη συγκράτηση των ανατιμήσεων, όπως δηλώθηκε χθες στη «Ν» από κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης, ο χρόνος για τις σχετικές ανακοινώσεις δεν είναι ακόμη ορατός.

Διαμαρτυρία βενζινοπωλών

Παράσταση… διαμαρτυρίας στον υπουργό Ανάπτυξης, Χρ. Φώλια, πραγματοποίησαν χθες εκπρόσωποι των βενζινοπωλών. Στο πλαίσιο σχετικής συνάντησης, ζήτησαν από τον υπουργό να μη συμπεριλάβει στα μέτρα που προτίθεται να λάβει για τη συγκράτηση των ανατιμήσεων, το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ στα υγρά καύσιμα. Πάντως κατά πληροφορίες, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να λάβει ανάλογη απόφαση.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα