Η Fed μετρίασε τον πανικό

Με κέρδη η Ευρώπη, όχι όμως και η Wall Street
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 00:01

ΤΟ ΦΙΛΙ της ζωής επιχείρησε να δώσει χθες ο Μπεν Μπερνάνκι στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με μια αιφνιδιαστική όσο και «γενναία» μείωση των επιτοκίων. Οι δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θύμιζαν, ωστόσο, για άλλη μία φορά ασανσέρ, αντανακλώντας την ψυχολογία των επενδυτών.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν τελικά να παρουσιάσουν κέρδη, όχι όμως και η Wall Street, η οποία αρκέστηκε σε περιορισμό των αρχικών πολύ μεγάλων απωλειών. Με το άνοιγμα της συνεδρίασης, οι Αμερικανοί επενδυτές επιδόθηκαν σε μαζικό ξεπούλημα των μετοχών, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να απολέσει έως και 450 μονάδες. Υπήρχαν εξάλλου ανοικτές εντολές πώλησης από τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία οι αμερικανικές αγορές έμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Η απόφαση του διοικητή της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης δέκα περίπου ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση μετρίασε μεν τον πανικό, δεν στάθηκε όμως ικανή να απομακρύνει την ύφεση. Αξίζει να σημειωθεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα προχωρεί σε έκτακτη μείωση για πρώτη φορά μετά το 2001, όταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις βύθισαν τις αγορές.

Μετά την ανακοίνωση ο Dow περιόρισε σημαντικά τις απώλειες στο -0,40%. Μία ώρα, ωστόσο, πριν από το τέλος της συνεδρίασης κατέγραφε πτώση 0,9%, όπως και ο S&P 500. Απώλειες κοντά στο 1,5% παρουσίαζε ο Nasdaq.

Ισχυρότατες πιέσεις δέχθηκαν οι πετρελαιοβιομηχανίες, με την Exxon Mobil να χάνει 2,2%. Απώλειες κοντά στο 3% εμφάνιζε και η φαρμακοβιομηχανία Procter & Gamble.

Στην Ευρώπη έπειτα από συνεχείς και έντονες διακυμάνσεις ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 1.307,06 μονάδες, αυξημένος κατά 2,1%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,90%, στις 5.740,1 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 2,07%, στις 4.842,54 μονάδες. Ελαφρά πτώση 0,3% είχε ο DAX 30 στη Φραγκφούρτη. Την άνοδο στήριξαν οι τράπεζες. Ο επιμέρους κλαδικός δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 5%. Στους μεγάλους κερδισμένους περιλαμβάνονται η UBS, που είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 9% και η βρετανικής HSBC, που έκλεισε με κέρδη 4,4% αντιστοίχως.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν και χθες τα ασιατικά χρηματιστήρια, που δεν πρόλαβαν την απόφαση της Fed. Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 5,65%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών. Με πτώση 4,07% έκλεισε το χρηματιστήριο της Σαγκάης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα