Σερβία: Ενεργειακή «εισβολή» των Ρώσων

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 09:37

Το υπουργικό συμβούλιο της Σερβίας ενέκρινε χθες το σχέδιο συμφωνίας με τη Ρωσία για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η υπογραφή της συμφωνίας, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή στη Μόσχα, θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της σερβικής εταιρείας Srbijagas και της ρωσικής Gazprom Export σχετικά με την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς south stream στο σερβικό έδαφος και υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Banatski Dvor καθώς και για την υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με την πώληση της σερβικής πετρελαιοβιομηχανίας Naftna Industrija Srbija (NIS) Novi Sad στη ρωσική εταιρεία Gazprom Neft.

Ο υπουργός υποδομών της Σερβίας, κ. Velimir Ilic (ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε από την κυβέρνηση να υπογράψει τη συμφωνία) δήλωσε πως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. Ωστόσο, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν πως μέσω της συμφωνίας η Gazprom εγγυάται τη διέλευση από το σερβικό τμήμα του αγωγού south stream 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως ή το 1/3 της συνολικής ποσότητας που προβλέπεται να μεταφέρει ο αγωγός.

Στην περίπτωση που το παραπάνω επιβεβαιωθεί θα πρέπει να κατασκευαστεί τουλάχιστον ένας ακόμη κλάδος του αγωγού μέσω Βουλγαρίας. Το σερβικό τμήμα του αγωγού θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται μικτή εταιρεία των δύο χωρών (Gazprom – 51%, Srbijagas – 49%).

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα