Συνεταιρισμό ιδρύουν οι αρτοποιοί

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 11:35

ΣΤΗ δημιουργία Συνεταιρισμού για τη συμπίεση του κόστους κτήσης των πρώτων υλών προχωρά η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, ώστε να καταστήσει ανταγωνιστικότερα τα μέλη της έναντι του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από εκπροσώπους των αρτοποιών, την ερχόμενη Δευτέρα ο νομικός τους σύμβουλος θα καταθέσει στο Ειρηνοδικείο τα προβλεπόμενα από το νόμο έγγραφα για τη σύσταση του Συνεταιρισμού.

Η Συντεχνία σκοπεύει, μέσω του Συνεταιρισμού, να καταργήσει όσους μεσολαβούν μεταξύ παραγωγών και αρτοποιών για τη διακίνηση των πρώτων υλών προϊόντων άρτου, προκειμένου να εξασφαλίσει την προμήθειά τους σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες των σημερινών, να αντιμετωπίσει τον εισαγόμενο πληθωρισμό και ταυτόχρονα να καταφέρει να διατηρήσει σταθερές τις τιμές στο ψωμί και ενδεχομένως να τις μειώσει.

Παράλληλα με την ίδρυση του Συνεταιρισμού, η Συντεχνία σχεδιάζει τη δημιουργία παρατηρητηρίου τροφίμων σε συνεργασία με Ενώσεις καταναλωτών και τη συγκρότηση συνεργείων για τη διενέργεια αυτοελέγχων στον κλάδο, αλλά και την παροχή συμβολών στους αρτοποιούς.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι της Συντεχνίας, αναφερόμενοι στο νέο νόμο για την παραγωγή, διάθεση και εμπορία προϊόντων άρτου, δήλωσαν χθες ότι δεν επιθυμούν αλλαγές, αλλά την αυστηρή εφαρμογή του στο σύνολο της αγοράς και, ειδικότερα, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τη βιομηχανία, που, όπως είπαν, με τις πρακτικές που ακολουθούν, παραπλανούν όσους καταναλωτές επιλέγουν ψωμί από τα οργανωμένα ράφια.

Επίσης, όπως ανακοίνωσαν, στις 19 Δεκεμβρίου 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης σχόλια σχετικά με καταγγελία η οποία διατυπώθηκε για το bake off και το κατά πόσον ο νόμος επιτρέπει την αναφορά του όρου «φρεσκοψημένο» για τη διάθεσή του από τα ράφια της λιανικής.

Πηγές της «Ν» επισημαίνουν ότι η τοποθέτηση του υπουργείου, που είναι γενική, αναφέρει ότι ο νέος νόμος πληροί απόλυτα τις προδιαγραφές της κοινοτικής νομοθεσίας.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα