Πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για τη φοροδιαφυγή

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008 09:34

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ σήμερα, στις 10:30 π.μ., για πρώτη φορά το Εθνικό Συμβούλιο σχετικά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με αντικείμενο την υποβολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προτάσεων προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών ελέγχου, αλλά και λήψης νέων συμπληρωματικών μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι όπως φέτος καταστούν ουσιαστικότερα τα αποτελέσματα των ελέγχων, ενώ για το λόγο αυτό μελετά όπως προχωρήσει και στην εκ βάθρων αναδιάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό αναμένεται να ζητήσει από τα μέλη του εν λόγω Συμβουλίου όπως παρουσιάσουν σχέδιο για την αλλαγή των δομών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών που εμπλέκονται στους φορολογικούς ελέγχους, καθώς τα τελευταία χρόνια ορισμένες υπηρεσίες έχουν αποδειχθεί «ανίσχυρες» στην αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να ανεχόμαστε άλλο υπηρεσίες που υπολειτουργούν και ελεγκτές που δεν κάνουν ούτε τα στοιχειώδη που επιβάλλει το έργο τους», αποτυπώνοντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις και του οικονομικού επιτελείου.

Αλλαγές

Για το λόγο άλλωστε αυτό, συνέχισε ο ίδιος παράγοντας, και η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται όπως προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων σε αρκετές ΔΟΥ και ελεγκτικά κέντρα, στις περιπτώσεις φυσικά που δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου είναι, μεταξύ των άλλων, οι εξής:

* Η υποβολή προτάσεων για τη λήψη μέτρων σε θέματα που σχετίζονται με τον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους με ιδιαίτερη έμφαση στο ΦΠΑ, καθώς και σε θέματα λαθρεμπορίου και εφαρμογής των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στην άμεση και στην έμμεση φορολογία.

* Η υποβολή προτάσεων που σκοπεύουν στην απλοποίηση ή και στην κατάργηση διαδικασιών για την άμεση εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

* Η υπόδειξη διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας που δημιουργούν κατά την εφαρμογή τους σύγχυση και είναι επιδεικτικές διαφόρων ερμηνειών.

* Η συζήτηση όλων των προτάσεων που υποβάλλονται από οποιονδήποτε παραγωγικό φορέα, από υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες που άπτονται θεμάτων περιορισμού της φοροδιαφυγής και άλλων συναφών θεμάτων.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι ο ρόλος του Συμβουλίου είναι καθαρά συμβουλευτικός και οι όποιες αλλαγές προταθούν θα ληφθούν με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα