Συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τα μεγέθη του South Stream

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008 21:01

Οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» (South Stream) θα συνεχιστούν πριν οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής «Γκαζπρόμ» Αλεξέι Μίλερ στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας για τη συμμετοχή της Σερβίας στο σχέδιο.

«Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες, από το έδαφος των οποίων θα περάσει η διακλάδωση, που θα πάει στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μίλερ, προσθέτοντας ότι «μόνο μετά θα προσδιοριστεί ακριβώς ο μεταφερόμενος όγκος, που δεν θα είναι μικρότερος από 10 δισ. κυβικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού προβλέπει όγκο μεταφοράς 30 δισ. κυβικών αερίου ετησίως, ενώ στη συμφωνία με τη Σερβία έχουν υπολογιστεί «τουλάχιστον 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως», αριθμός, που ενδέχεται μελλοντικά να αυξηθεί.

Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», «το Νότιο Ρεύμα θα εκτείνεται από τις ρωσικές ακτές στη Μ.Θάλασσα στη Βουλγαρία και κατόπιν στην Ελλάδα». Σε ανάλυση του ίδιου πρακτορείου, που υπογράφει ο οικονομικός σχολιαστής Αλιέγκ Μιτιάεφ, αναφέρεται ότι στο κοινό σχέδιο της ρωσικής Γκαζπρόμ και της ιταλικής ΕΝΙ εξετάζονται δύο παραλλαγές διαδρομής μετά τις βουλγαρικές ακτές, «πρώτη - μέσω του εδάφους της Βουλγαρίας, της Ελλάδας (και πιθανόν της Αλβανίας) και εν συνεχεία κατά μήκος του βυθού της Αδριατικής στο νότο της Ιταλίας και δεύτερη προς τα βορειοδυτικά, μέσω των Βαλκανίων στην Αυστρία, μάλιστα η ‘βόρεια’ και η ‘νότια’ διαδρομή μπορούν να είναι αλληλοσυμπληρούμενες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα