Μόνη σταθερή η αστάθεια

Η ώρα της πτώσης μετά το διήμερο ανόδου
Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2008 00:01

ΜETA το διήμερο ανοδικό κρεσέντο, χθες ήρθε και πάλι η ώρα της πτώσης για τους δείκτες της Wall Street, για να επιβεβαιωθούν οι αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι πλέον η μόνη σταθερή στις διεθνείς αγορές είναι η αστάθεια.

Οριακά χαμηλότερα έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης παρουσίαζαν σημαντικά κέρδη. Το άνοιγμα ήταν θετικό και για τις αμερικανικές μετοχές, με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones και το Nasdaq να ενισχύονται σημαντικά κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Οι προσδοκίες για ταχεία εφαρμογή του σχεδίου στο οποίο συμφώνησαν Λευκός Οίκος και Κογκρέσο για την τόνωση της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, όπως αυτά της Microsoft, κινούσαν τους δείκτες ανοδικά.

Πολύ γρήγορα όμως το σκηνικό άλλαξε δραματικά, με τους επενδυτές να προχωρούν και πάλι σε μαζικές ρευστοποιήσεις. «Οδηγός» στην πτώση ήταν για άλλη μία φορά ο χρηματοοικονομικός κλάδος, μετά και την ανακοίνωση της Goldman Sachs ότι θα απολύσει το 5% του προσωπικού της. Μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης οι τρεις βασικοί δείκτες, Dow Jones, S&P και Nasdaq είχαν απώλειες άνω του 1%.

Στη Γηραιά Ηπειρο οι δείκτες έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητοι, καθώς τα κέρδη των τεχνολογικών μετοχών αντισταθμίστηκαν από την πτώση του τραπεζικού κλάδου αλλά και των λεγόμενων «αμυντικών» μετοχών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε χωρίς μεταβολή στις 1.330,42 μονάδες. Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες 11,7%.

Σε επίπεδο εταιρειών ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Fortis και ΙΝG εν μέσω φημολογίας ότι θα προβούν σε προειδοποιήσεις για κάμψη της κερδοφορίας τους. Οι μετοχές των δύο εταιρειών υποχώρησαν κατά 10,9% και 5,2% αντιστοίχως.

Η γαλλική τράπεζα Societe Generale είδε τη μετοχή της να υποχωρεί εκ νέου 2,6%. Στον αντίποδα, σημαντική άνοδο σημείωσε ο τεχνολογικός κλάδος με αιχμή τη μετοχή της σουηδικής Ericsson, η οποία ενισχύθηκε κατά 4,5%.

Στους κερδισμένους και η Porsche, η οποία ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα και είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 2,5%. Στις επιμέρους αγορές, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.869 μονάδες, μειωμένος κατά 0,12%, όπως και ο CAC στο Παρίσι.

Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης Xerta DAX έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος (-0,06%), στις 6.816,74 μονάδες. Ημέρα κερδών ήταν η χθεσινή για τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο Τόκιο ο Nikkei είχε κέρδη 4,1%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα