Θετικές προοπτικές της οικονομίας παρά τις πιέσεις από την κρίση

Οι συζητήσεις του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα
Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2008 07:01

ΣTOYΣ παράγοντες που θα επηρεάσουν το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υπό το βάρος της διεθνούς κρίσης, επικεντρώθηκαν οι ερωτήσεις του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα. Πιεστικές ήταν οι ερωτήσεις και για την πορεία του προϋπολογισμού και του δημοσίου χρέους της χώρας, πάντα υπό τη σκιά της κρίσης, ενώ το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών παρέπεμψε στο εναλλακτικό σενάριο που περιέχεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν λεπτομερείς πληροφορίες από το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών, για τα στοιχεία στα οποία στηρίζεται η αισιοδοξία των ελληνικών προβλέψεων, σχετικά με την ανάπτυξη 4%, ετησίως για την προσεχή τριετία, σε βαθμό, που πρόδιδε δυσπιστία.

Το ΔΝΤ, θεωρεί ότι υπάρχουν μέσο-μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης και της απασχόλησης, λόγω σημαντικών οικονομικών ανισορροπιών, όπως είναι η σταθερή μείωση της ανταγωνιστικότητας, που εκδηλώνεται μέσω της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου, οι ακαμψίες στις αγορές προϊόντων και εργασίας οι οποίες συνεισφέρουν στη διατήρηση του υψηλότερου πληθωρισμού σε σχέση με την ευρωζώνη, το υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους.

Επίσης το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη λόγω της μείωσης της πιστωτικής επέκτασης, των υψηλών τιμών του πετρελαίου, και του αρνητικού αντίκτυπου στις εξαγωγές που θα επέλθει από την πιθανολογούμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης της ευρωζώνης και την ισχυροποίηση του ευρώ.

Το ΥΠΟΙΟ

Το υπουργείο Οικονομίας από την πλευρά του, απαντώντας στους φόβους των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, για την επιβράδυνση της ανάπτυξης, εφόσον παραταθεί η διεθνής κρίση, παρέπεμψε στο εναλλακτικό σενάριο που εμπεριέχεται στο Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, όπως οι εξελίξεις των ελληνικών μεγεθών, είναι σαφώς δυσμενέστερες σε σχέση, με τις βασικές προβλέψεις.

Τονίστηκε επίσης ότι δεν έχουν μεταβληθεί ακόμα οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιρροές της κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και στο πλαίσιο αυτό, δεν έχουν αναθεωρηθεί και οι ελληνικές εκτιμήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των στόχων του προϋπολογισμού, εφόσον παραταθεί η αβεβαιότητα και η Ε.Ε. αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη.

Το «κακό» σενάριο

Πάντως το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενσωματώνει και το εναλλακτικό σενάριο για την εξέλιξη βασικών οικονομικών μεγεθών, στηριζόμενο στην υπόθεση εργασίας ότι θα υπάρξει μια επιδείνωση στην αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ, γεγονός που θα επιφέρει μια ανώμαλη προσγείωση της αμερικάνικης οικονομίας, επιτείνοντας έτσι την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ειδικότερα στο εναλλακτικό σενάριο προβλέπεται μικρότερος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με το βασικό σενάριο.

Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ σε αυτό το σενάριο προβλέπεται να είναι 3,8% το 2008, 3,5% το 2009 και 3,7% το 2010, από 4% για την τριετία, που είναι η εκτίμηση χωρίς την κρίση. Ο ρυθμός αύξησης της εγχώριας ζήτησης είναι χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν του βασικού σεναρίου και έτσι η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι επίσης ελαφρά χαμηλότερη.

Μικρότερος είναι και ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης, ενώ τα ποσοστά ανεργίας είναι αντίστοιχα υψηλότερα. Ταυτόχρονα, με το δυσμενές σενάριο, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για μηδενισμό του ελλείμματος το έτος 2010, όπως προβλέπει το αισιόδοξο σενάριο, λόγω των πιέσεων που θα ασκηθούν σε έσοδα και δαπάνες.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα