Τα αποτελέσματα μετά το σοκ στα blue chips

Εκπληξη για πολλούς χρηματιστηριακούς παράγοντες η πορεία του Χ.Α. την εβδομάδα που πέρασε
Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2008 11:30

ΤO Χ.Α., όπως και οι υπόλοιπες κεφαλαιαγορές του πλανήτη, μετά τις πρωτόγνωρες «περιπέτειες» κατάφερε να αφήσει άναυδους και απορημένους επαγγελματίες και ιδιώτες επενδυτές. Το περίφημο volatility, δηλαδή η μεγάλη νευρικότητα, σφράγισε και προς τις δύο κατευθύνσεις την πορεία του Γ.Δ.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι την προηγούμενη Παρασκευή, πάλι ύστερα από 2 ανοδικές συνεδριάσεις που διαδέχτηκαν 3 πτωτικές, ο μέσος όρος της αγοράς βρέθηκε στις 4.587,09 μονάδες. Έκλεισε δε, μόλις 70 μονάδες χαμηλότερα. Την Δευτέρα που πέρασε, υποχώρησε κατά 6,17%, την Τρίτη κατά 1,18% και την Τετάρτη κατά 3,63%. Ο περιορισμός των απωλειών οφειλόταν κυρίως στη συνεδρίαση της Πέμπτης όπου η άνοδός του ήταν 8%.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι έκπληξη προκάλεσε η πορεία του Χ.Α. σε πολλούς χρηματιστηριακούς παράγοντες. Ταυτόχρονα, απέδιδαν την υψηλή μεταβλητότητα σε όσα συνέβαιναν στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. Και από πλευράς εσωτερικών ειδήσεων, δεν υπήρξε μέσα στην εβδομάδα κάτι σημαντικό που να δικαιολογεί τη μανία για πωλήσεις τις πρώτες ημέρες και την αντίστροφη συμπεριφορά τις 2 τελευταίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή τα υψηλά ημέρας σημειώθηκαν 2 φορές, στην αρχή και στο τέλος της συνεδρίασης. Όσον αφορά τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, προκύπτει πως για την πλειονότητά τους η ζήτηση παρέμεινε ακόρεστη μετά το πέρας των δημοπρασιών.

Τα διεθνή χρηματιστήρια και το Χ.Α.

Όπως είναι γνωστό σε όλους, το 2008 έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής δύσκολη χρονιά για τα χρηματιστήρια, λόγω της κρίσης που επικρατεί στο διεθνές τραπεζικό σύστημα από τα ρήγματα στο sub prime market. Οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν πέσει σε δυσμένεια από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά είναι σαφές ότι στο Χ.Α. η πλειονότητα του επενδυτικού κοινού πρεσβεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να κρατηθούν έξω από τον κυκλώνα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, παρά τον τραπεζοκεντρικό τρόπο με τον οποίο έχουν σχηματιστεί βασικοί δείκτες της αθηναϊκής αγοράς, το Χ.Α. σημείωνε τις μικρότερες απώλειες από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, από τον Οκτώβριο και μετά. Προφανώς διότι, η αντίληψη περί των ανεξάρτητων δυνατοτήτων που διαθέτουν τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα συνέβαλε στο να μην προβούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις οι συναλλασσόμενοι στην Αθήνα.

Όταν εν τούτοις η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους κεντρικούς τραπεζίτες, για χαλάρωση των συνθηκών στην αγορά δανεισμού και στο Χ.Α. οι ρευστοποιήσεις δυνάμωσαν.

Έτσι με συνοπτικές διαδικασίες ο Γ.Δ. βρέθηκε την εβδομάδα που πέρασε, από τις 5.178,83 μονάδες, στις 4.098,75. Αυτό ήταν χαμηλό εβδομάδας, μήνα και τριμήνου. Ήταν συνεπώς η σκληρότερη εβδομάδα καθώς μέχρι και τα μισά οι μετοχές πιεζόντουσαν με ταυτόχρονη αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Πιέσεις αντίστροφες

Οι απώλειές του Χ.Α. είναι της τάξης του 13% και τόσο αντίστοιχα έχουν υποχωρήσει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης και FTSE International. Την καλύτερη επίδοση έχει να παρουσιάσει, από την αρχή του έτους, ο 80άρης που χάνει 12 ποσοστιαίες μονάδες και τη χειρότερη ο MID40 που υποχωρεί περισσότερο από 14%.

Μια παρατήρηση που αξίζει να γίνει αναφορικά με την διακύμανση των δεικτών, είναι ότι η μηνιαία διακύμανση δεν διαφέρει πολύ από τη διακύμανση του τελευταίου τριμήνου για το μέσο όρο του Χ.Α. και το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Συνεπώς, αυτός ο μήνας τάραξε όσο ένα ολόκληρο τρίμηνο τις τιμές των μετοχών.

Από τη σύγκριση των διακυμάνσεων του Small Cap80 προκύπτει ότι την πιο «κανονική» συμπεριφορά ως προς την διακύμανση παρουσιάζουν οι μετοχές του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης. Η εξήγηση που δίνουν έγκυροι χρηματιστηριακοί αναλυτές είναι ότι η μικρή κεφαλαιοποίηση δεν ενδιαφέρει αυτή την περίοδο τη συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών. Οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση του ταμπλό.

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν ότι υπεύθυνοι για τις διακυμάνσεις τεραστίων διαστάσεων είναι οι επαγγελματίες της αγοράς και όχι οι ιδιώτες επενδυτές που ως γνωστόν προτιμούν να δραστηριοποιούνται σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Σε ανεξάρτητες πορείες

Από την παρατήρηση του πίνακα που παρατίθεται με σκοπό να φανεί το σφυροκόπημα αλλά και τα ελατήρια που διαθέτει το κάθε ένα από τα blue chips του Χ.Α., γίνεται σαφές πως δεν υπάρχει μετοχή του 20άρη που να σημειώνει, σε σχέση με το κλείσιμο στην τελευταία συνεδρίαση του 2007, κέρδη. Η κατηγοριοποίηση, λοιπόν που μπορεί να προκύψει χωρίς σύνθετους συνδυασμούς είναι με βάση την απόκλιση της μεταβολής, κάθε μετοχής, από την αντίστοιχη του δείκτη.

Οι τίτλοι με μεγαλύτερες του 13% απώλειες κατατάσσονται ως εξής: ΒΙΟΧΚ -32%, ΜΥΤΙΛ -27%, ΜΑΡΦΒ -22%, ΜΙΓ -20%, Eurobank -19%, ΜΟΗ -18%, ΔΕΗ -17%, ΠΕΙΡΑΙΩΣ -16%. Το 40% λοιπόν των ελληνικών blue chips έχουν αποδώσει χειρότερα από το δείκτη που συνιστούν και αυτό οφείλεται στο ότι υπήρξαν μετοχές με υποχώρηση της τάξης του 12%, περίπου, όπως το ΤΤ, η Intralot, η ΔΕΗ και η Κύπρου, αλλά επίσης ορισμένα blue chips παρά την παγκόσμια ισχύ των πιέσεων κατάφεραν, έστω και μετά το κλείσιμο της Παρασκευής, να παρουσιάζουν μεταβολή μικρότερη απ' ό,τι ο μέσος όρος του ταμπλό.

Αυτές είναι η TITK, -0,58% σχεδόν αμετάβλητη, ακολουθεί η ΑΤΕ με 2 ποσοστιαίες μονάδες υποχώρηση, αποκαλύπτοντας την «αντοχή» της και στην άνοδο και στην πτώση. Σημαντικά συνέβαλε στη διαμόρφωση της τελικής μεταβολής του δείκτη το γεγονός ότι ΑΛΦΑ Τράπεζα και Εθνική υποχώρησαν 8,5%, όπως επίσης το ότι η Coca Cola υποχώρησε κατά 5,5% και περίπου 8% ήταν επίσης η πτώση των ΕΛΠΕ.

Όσο αναφορά το momentum ότι την Παρασκευή σημείωσαν υψηλό εβδομάδας που εν τούτοις απέχει πολύ από τα υψηλά μηνός, οι μετοχές ΑΛΦΑ, ΑΤΕ, ΕΕΕΚ, ΕΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΚΥΠΡΟΥ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΙΤΚ. Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην τελευταία συνεδρίαση κατέγραψαν οι μετοχές ΜΥΤΙΛ +7,84% και πάνω από 4% ήταν τα κέρδη για τις ΒΙΟΧΚ, ΙΝΛΟΤ, ΜΑΡΦΒ, ΟΤΕ.

KΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΕΧΑΕ
  • ΓΔ
  • ΟΤΕ
  • ΙΝΛΟΤ
  • ΜΙΓ
  • ΜΥΤΙΛ
  • ΟΠΑΠ
  • ΔΕΗ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα