ΟΠΕΚ: Aμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει την παραγωγή

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008 11:45
UPD:11:47

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ εκτιμάται ότι θα διατηρήσει την παραγωγή του ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) κατά τη συνάντησή του στη Βιέννη, την Παρασκευή, ανησυχώντας τόσο για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας όσο και για την επικείμενη κάμψη της ζήτησης ενέργειας, που είθισται να καταγράφεται την άνοιξη.

Το γεγονός μάλιστα ότι η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει σε περίπου 91 δολάρια το βαρέλι από το ιστορικό ρεκόρ των 100,09 δολαρίων που είχε σημειώσει στις αρχές Ιανουαρίου, έχει μετριάσει την πίεση προς το καρτέλ να «ρίξει» στην αγορά περισσότερο αργό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πιθανή ακόμη και μια μείωση της παραγωγής του, δεδομένου ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης αρχίζει σταδιακά να μειώνεται στο βόρειο ημισφαίριο.

«Για ποιο λόγο να θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή όταν ανησυχούν πολύ για την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου;», σημειώνει ο Μάικ Γουίτνερ της Societe Generale, εκτιμώντας πως το καρτέλ θα διατηρήσει αμετάβλητες τις επίσημες ποσοστώσεις της παραγωγής.

Πολλά είναι, εξάλλου, τα μέλη του καρτέλ που τάχθηκαν ενάντια σε μια αύξηση της παραγωγής, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξήχθη στο Νταβός, κάνοντας λόγο για υπερεπάρκεια πετρελαίου και «ισχυρά» θεμελιώδη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα