FT: Προς υποβολή κοινής προσφοράς για την Iberdrola οι EDF, ACS

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2008 11:55
UPD:11:56

ΤΗΝ κατάθεση κοινής προσφοράς για την απόκτηση της μεγαλύτερης ισπανικής επιχείρησης κοινής ωφελείας Iberdrola, εξετάζουν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, οι EDF και ACS.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις πολιτικών και τραπεζιτών του επενδυτικού κλάδου, υποστηρίζει ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε προκαταρκτικές συνομιλίες σχετικά με την υποβολή προσφοράς. Η Iberdorla αποκάλυψε πάντως χθες πως δεν έχει προσεγγισθεί μέχρι στιγμής από καμία εταιρεία.

Σύμφωνα με τους FT, η ισπανική εταιρεία – η οποία σημειωτέον είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αιολικής ενέργειας στον κόσμο – αποτελεί εδώ και καιρό πιθανό στόχο εξαγοράς.

Νωρίτερα σήμερα έπαυσε προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της στην ισπανική χρηματιστηριακή αγορά. Χθες έκλεισε στα 9,23 ευρώ εν μέσω φημολογίας για μια πιθανή κατάθεση προσφοράς για την εταιρεία.

Όπως υποστηρίζουν οι FT, για το θέμα έχουν ήδη ενημερωθεί τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί όσο και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουί Ροντρίγκεζ Θαπατέρο.

Σε περίπτωση που οι δύο εταιρείες εξαγοράσουν την Iberdrola, σχεδιάζουν να τη διασπάσουν, με την EDF να αποκτά τη Scottish Power καθώς και μερίδιο 5% με 10% στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας. Ο ισπανικός κατασκευαστικός κολοσσός ACS, από την άλλη πλευρά, θα συγχωνεύσει, όπως επισημαίνουν οι FT, τη μονάδα ανανεώσιμων της εταιρείας και ορισμένα υδροηλεκτρικά έργα με τη Union Fenosa. Στην τελευταία η ACS κατέχει ποσοστό 40%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα