Shell: Επενδύσεις 2,5 δισ. δολ. στον τομέα φυσικού αερίου του Ιράκ

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2008 11:06
UPD:11:08

ΤΟ ποσό των 2,5 δισ. δολαρίων πιθανόν να επενδύσει η Shell για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στο νότιο Ιράκ, προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ενέργειας στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με άτομο προκείμενο στο θέμα, το οποίο επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με την ανωτέρω πηγή, στελέχη της εταιρείας συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με Ιρακινούς αξιωματούχους και πρότειναν την κατασκευή ενός αγωγού, ο οποίος θα ενώνει την περιοχή της Βασόρας με μια νέα μονάδα στις ακτές της χώρας.

Επιπλέον, η Shell φέρεται διατεθειμένη να κατασκευάσει μια μονάδα, στην οποία θα ψύχονται 16 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως και να αποστέλλονται στο Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σημειώνεται ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο στα κράτη του Περσικού Κόλπου αυξήθηκε κατά 28% την περίοδο από το 2003 μέχρι το 2006, μετά την κατασκευή εργοστασίων χάλυβα, αλουμινίου και χημικών από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εξαγωγές αργού.

Από την άλλη πλευρά, η Shell χρειάζεται νέες πηγές ενέργειας, δεδομένου ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει την τελευταία τετραετία κατά 14%.

Τα αποθέματα αερίου του Ιράκ ανέρχονταν στα τέλη του 2006 στα 3,17 τρισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BP.

Η ημερήσια παραγωγή του προτεινόμενου project εκτιμάται ότι θα είναι αρκετή για την κάλυψη σχεδόν του 14% της ζήτησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα