Ρευστοποιήσεις στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η Ευρώπη
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2008 00:01

ΟI «ταύροι» επικράτησαν- έστω και με δυσκολία- για ακόμη μια συνεδρίαση σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές. Οδηγήθηκαν όμως σε άτακτη υποχώρηση από τη Γουόλ Στριτ, καθώς επανήλθε στο προσκήνιο η απειλή της ύφεσης.

Οι γενναίες μειώσεις των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ όπως φαίνεται δεν είναι ικανές να απομακρύνουν παρά μόνο για λίγο τους φόβους των επενδυτών, οι οποίοι σπεύδουν σε ρευστοποιήσεις στο άκουσμα κάθε ανησυχητικής είδησης. Χθες το επενδυτικό κλίμα επιβάρυνε η απόφαση της UBS να υποβαθμίσει από «αγορά» σε «πώληση» την αξιολόγηση τριών ομίλων πιστωτικών καρτών: της American Express, της Discover Financial και της Capital One.

Η απόφαση αυτή ήρθε να υπενθυμίσει τα σενάρια για κατάρρευση των καταναλωτικών δαπανών και ανεπανόρθωτο πλήγμα στην ανάπτυξη. Απογοητευτικά ήταν εξάλλου και τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες το Δεκέμβριο. Αν και ενισχύθηκαν, δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς. Μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης Dow Jones, S&P και Nasdaq ήταν στο κόκκινο, με τον τελευταίο να παρουσιάζει απώλειες υψηλότερες του 1%.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε για άλλη μία φορά ο τομέας των χρηματοπιστωτικών ομίλων, αλλά και οι λεγόμενες αμυντικές μετοχές, όπως αυτές των βιομηχανιών τροφίμων. Οι μεγάλοι ηττημένοι της συνεδρίασης ήταν οι τρεις όμιλοι που υποβαθμίστηκαν από την UBS. Oι μετοχές της American Express υποχωρούσαν 3,4%, της Capital One 6,4%, ενώ της Discover δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα, παρουσιάζοντας απώλειες υψηλότερες του 8%.

Στην Ευρώπη οι δείκτες στις μεγαλύτερες αγορές κρατήθηκαν σε θετικό έδαφος για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, με στήριγμα τις μετοχές μεγάλων βιομηχανιών, αλλά και των τραπεζών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst ενισχύθηκε 0,2% και έκλεισε στις 1.356,2 μονάδες. Ο δείκτης είχε κέρδη 1,8% την περασμένη εβδομάδα. Εχει όμως χάσει περίπου 10% από τις αρχές του έτους. Στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,5%, ενώ ο CAC στο Παρίσι και ο FTSE100 στο Λονδίνο έκλεισαν με οριακές απώλειες.

Με μεγάλη άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 362 μονάδες (2,69%) και έκλεισε στις 13.859,7.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα