Γ. Αλογοσκούφης: Μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία το ΕΣΠΑ

Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2008 13:51
UPD:14:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η ΠΟΡΕΙΑ υλοποίησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ο προγραμματισμός του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 βρέθηκαν στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής η οποία συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα και, όπως είπε, έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα επιχειρησιακά προγράμματα.

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, πρόσθεσε ο υπουργός, θα προχωρήσει κανονικά η υλοποίηση του προγράμματος.

Αύριο, στο Ναύπλιο, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το πρόγραμμα για το ΕΣΠΑ, ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης και επισήμανε ότι είναι ένα πρόγραμμα που αφορά την ελληνική περιφέρεια, τις νέες τεχνολογίες, την εκπαίδευση και κατάρτιση και τις υποδομές της χώρας και είναι πρέπον και σωστό να παρουσιαστεί το πρόγραμμα πρώτα στην ελληνική περιφέρεια.

«Γνωρίζοντας τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν κατά τη διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ, θέτουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, λαμβάνουμε μέριμνα για την επιτυχή ολοκλήρωση του Γ’ ΚΠΣ και την ομαλή μετάβαση στη νέα προγραμματική περίοδο», πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Οι στρατηγικοί στόχοι για τη νέα προγραμματική περίοδο ως το 2013 αφορούν πέντε θεματικές προτεραιότητες:

• Επένδυση στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας

• Κοινωνία της γνώσης και καινοτομία

• Απασχόληση και η Κοινωνική Συνοχή

• Θεσμικό Περιβάλλον, και

• Ελκυστικότητα της Ελλάδας και των Περιφερειών, ως τόπος επενδύσεων, εργασίας και διαβίωσης.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, οι προσπάθειες επικεντρώνονται:

1. Στην προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας καθώς και στη διασύνδεσή τους.

2. Στην επένδυση σε βιώσιμες υποδομές, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας και για την προσέλκυση επενδύσεων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

3. Στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, που κατέχει κυρίαρχη θέση στη στρατηγική της χώρας και αποσκοπεί στη δημιουργία περισσότερων αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας.

4. Στην ανάπτυξη ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού, που συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα σε μια κοινωνία της γνώσης. Η προώθηση της δια βίου μάθησης και η βελτίωση της ποιότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελούν στο πλαίσιο αυτό βασικές επιλογές.

5. Στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, που συναρτάται άμεσα με τη συνολική ανάπτυξη της χώρας, την επίτευξη και διατήρηση υψηλών επιπέδων ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία νέων ευκαιριών για εργασία.

6. Στην αναβάθμιση του θεσμικού περιβάλλοντος, με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα