ΤΑ ΠΛΕΟΝ απογοητευτικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας για τον τομέα των υπηρεσιών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη σήμαναν χθες συναγερμό στις διεθνείς αγορές μετοχών, ωθώντας τους επενδυτές σε νέες μαζικές ρευστοποιήσεις. Απώλειες άνω του 3% είχαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν και οι βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ.
Η είδηση ότι ο αμερικανικός τομέας υπηρεσιών συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2003, επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια που θέλουν την αμερικανική οικονομία να πλησιάζει επικίνδυνα ή και να έχει ήδη εισέλθει σε περίοδο ύφεσης.
Ενδοσυνεδριακά, ο Dow Jones απώλεσε έως και 300 μονάδες, ενώ μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης τόσο ο βιομηχανικός δείκτης όσο και οι Nasdaq και S&P 500 παρουσίαζαν υποχώρηση μεγαλύτερη του 2%. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε και πάλι ο χρηματοοικονομικός κλάδος, αφού η διολίσθηση του δείκτη υπηρεσιών ISM προμηνύει περιορισμό της ζήτησης για δάνεια, καθώς και των κεφαλαιουχικών δαπανών.
«Οδηγός» στην πτώση ήταν η Citigroup, η οποία είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 6%, ενώ πτώση υψηλότερη του 4% παρουσίαζαν ο επενδυτικός κολοσσός Goldman Sachs και η ασφαλιστική American International Group. Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές της χθεσινής συνεδρίασης περιλαμβάνονται ακόμη οι επιχειρήσεις ενέργειας, με την Exxon Mobil να έχει απώλειες 2,5%, αλλά και οι τεχνολογικές με τις Verizon και Research In Motion να υποχωρούν περίπου 4%.
Με μεγάλη πτώση έκλεισαν και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανακοινώσεων ότι ο ευρωπαϊκός τομέας υπηρεσιών αναπτύχθηκε τον περασμένο μήνα με τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων πέντε ετών και οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 3,1%.
Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν και εδώ οι τράπεζες. Η RBS κατέγραψε απώλειες περίπου 6%, η BNP Paribas 5,1%, ενώ η μετοχική τιμή της HSBC υποχώρησε 2,5%. Εκ των αρνητικών πρωταγωνιστών ήταν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Η μετοχή της Renault έκλεισε με πτώση 6,9%, της Fiat με 6,6% και της BMW με 5,7%.
Ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη απώλεσε 3,4%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο 2,6%. Μαζικές ήταν οι ρευστοποιήσεις και στο Παρίσι, με τον CAC 40 να κλείνει μειωμένος κατά περίπου 4%. Στο -0,82% έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο.
ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ