Νικήτρια η αστάθεια

Επέστρεψαν στις αγορές μετοχών οι επενδυτές
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 00:01

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ επέστρεψαν χθες στις αγορές μετοχών εν μέσω εντεινόμενης δραστηριότητας στο μέτωπο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων και ενθαρρυντικών μηνυμάτων για την παραγωγικότητα στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη το κλίμα αυτό βοήθησε τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια να βρεθούν σε θετικό έδαφος, περιορίζοντας τις μεγάλες απώλειες της Τρίτης. Στη Wall Street, ωστόσο, νικήτρια αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η αστάθεια.

Κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης οι δείκτες επιδόθηκαν σε ανοδική κούρσα, η οποία όμως εξασθένησε από το απόγευμα, μετά τη δήλωση αξιωματούχου της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να προβληματίζει την κεντρική τράπεζα. Μία περίπου ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης Dow Jones και S&P αμφιταλαντεύονταν ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο, ενώ ο Nasdaq ήταν στο κόκκινο.

Νωρίτερα με την είδηση για απροσδόκητη αύξηση της παραγωγικότητας κατά 1,8% να έχει τον πρώτο λόγο στην ψυχολογία των επενδυτών, οι δείκτες παρουσίαζαν αξιοσημείωτα κέρδη. Θετικά είχαν συμβάλει και τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα των εταιρειών Walt Disney και Time Warner. Οι δύο εταιρείες ήταν εκ των μεγάλων κερδισμένων της χθεσινής συνεδρίασης, με τις μετοχικές τιμές τους να ενισχύονται κατά περίπου 5%.

Στην Ευρώπη η φημολογία για προσφορά εξαγοράς της Societe Generale από την HSBC και η βελτιωμένη πρόταση της BHP Billiton για τη Rio Tinto συνέβαλαν στην αφύπνιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η Societe Generale ήταν οδηγός στην άνοδο του κλάδου των τραπεζών, με τη μετοχή της να ενισχύεται 3%. Στον αντίποδα η BHP Billiton ήταν από τους μεγάλους ηττημένους με τη μετοχή της να παρουσιάζει απώλειες 4,8% έπειτα από την απόρριψη της νέας προσφοράς της από τη Rio.

Υπ' αυτές τις συνθήκες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 1.322,66 μονάδες, αυξημένος κατά 0,6%. Tα υψηλότερα κέρδη είχε ο DAX στη Φραγκφούρτη, ο οποίος έκλεισε στο +1,2%. Στους μεγάλους κερδισμένους περιλαμβάνεται η Deutsche Postbank με τη μετοχή της να ενισχύεται 10% εν μέσω νέων φημολογιών για εξαγορά της. Ο CAC στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,8%, ενώ οριακά κέρδη 0,1% είχε ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Ημέρα μαζικών ρευστοποιήσεων ήταν η χθεσινή για τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο Τόκιο ο Nikkei απώλεσε 4,7%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα