Γ. Αλογοσκούφης: Iσχυρή η δυναμική της οικονομίας

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 15:18
UPD:17:14

Με τις μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε από το 2004, η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει μια ισχυρή δυναμική, παρά τις αυξημένες αβεβαιότητες στη διεθνή οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στο 6ο Banking Forum του Economist.

Η δυναμική αυτή δημιουργεί τις συνθήκες για σημαντική ανάπτυξη φέτος και τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε ο υπουργός, με ρυθμούς που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν κατά μέσο όρο 4% και προβλέπεται να κυμανθεί στο επίπεδο αυτό και την περίοδο μέχρι το 2010, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι εξακολουθούν και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη μείωση της σπατάλης και την εξοικονόμηση πόρων, ώστε και τα ελλείμματα να μειωθούν και το κοινωνικό κράτος να ενισχυθεί. Προτεραιότητά μας, όπως είπε ο υπουργός, στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ και η επέκταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες ανάλογων ρυθμίσεων για διαφάνεια στα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, "ώστε να υπάρχουν αξιόπιστοι προϋπολογισμοί και αξιόπιστοι ισολογισμοί σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μόνο στην Κεντρική Κυβέρνηση".

Στις υποδομές ο κύριος όγκος των αποκρατικοποιήσεων

Η νέα φάση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αφορά κυρίως τη διαχείριση υποδομών και επιχειρήσεων δικτύων, δήλωσε ο υπουργός. Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη για τη σύμπραξη με ιδιώτες σχετικά με τη διαχείριση των εμπορευματικών σταθμών στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα θέματα, όπως είπε ο υπουργός, συζητούνται για τα αεροδρόμια, όπως είναι η διαδικασία για την επέκταση της σύμβασης και τη μερική αποκρατικοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα