K. Καραμανλής: Στα 3 δισ.€ οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρουμανία

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 18:11

Σε 3 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2007 οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρουμανία, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα μεταξύ των πρώτων πέντε ξένων επενδυτών στη βαλκανική χώρα.

Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε δεξίωση προς τιμήν Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, χαρακτηρίζοντας την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας ως έναν από τους βασικότερους στόχους της επίσκεψής του στο Βουκουρέστι. Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως «η ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων και η προώθηση των επενδύσεων επηρεάζει ευνοϊκά και όλα τα επίπεδα συνεργασίας των δύο χωρών και συντελεί στη συνεχή εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων».

Οι κυριότερες ελληνικές επενδύσεις αφορούν τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, των πετρελαιοειδών, της πληροφορικής, των τροφίμων και ποτών, καθώς και τον τομέα των δομικών υλικών. Μεγάλα έργα υποδομών στη Ρουμανία έχουν αναληφθεί από ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, στον τραπεζικό τομέα δραστηριοποιούνται οκτώ ελληνικές τράπεζες, με 300 υποκαταστήματα, προσφέροντας 6.000 θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως η Ελλάδα εξήγαγε στη Ρουμανία, κατά το 2006, εμπορεύματα αξίας 595 εκατ. ευρώ -μία αύξηση, όπως είπε, της τάξης του 45,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Την ίδια ώρα οι ρουμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα ξεπέρασαν τα 505 εκατ. ευρώ, με τον όγκο του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες να ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το δεκάμηνο του 2007, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρουμανία έφθασαν τα 630 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από την Ρουμανία ανήλθαν σε 461 εκατ. ευρώ, με το συνολικό όγκο εμπορίου να ξεπερνά τα 1,090 δισ. ευρώ, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα