Νέα γενιά έργων 8 δισ. προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι το 2013

Προτεραιότητα στους «δρόμους ανάπτυξης»
Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2008 11:55
UPD:12:12

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ έργων συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% θα αφορά την Περιφέρεια, προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για την προγραμματική περίοδο μέχρι το 2013, για τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη καταρτιστεί οι αναγκαίες μελέτες για να αρχίσουν οι δημοπρατήσεις τους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, το υπουργείο έχει δημοπρατήσει με το νέο νομοθετικό πλαίσιο έργα ύψους 17 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται 335 νέα δημόσια έργα προϋπολογισμού 9,8 δισ. ευρώ που αρχίζουν να κατασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα και οι 6 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι με συμβάσεις παραχώρησης, οι «δρόμοι ανάπτυξης» προϋπολογισμού 8,6 δισ. ευρώ.

Στις προτεραιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει γρήγορα την κατασκευή των δρόμων ανάπτυξης και να ολοκληρώσει τις μελέτες με τις δημοπρατήσεις των έργων της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Τι προβλέπεται

Ο προγραμματισμός κατασκευής των έργων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου που δημοπράτησε και συμβασιοποίησε το υπουργείο, προβλέπει μεταξύ άλλων και την κατασκευή των «Δρόμων Ανάπτυξης» με συμβάσεις παραχώρησης προϋπολογισμού 8,6 δισ. ευρώ: Ιόνια Οδός, Κεντρικής Ελλάδος Ε-65, Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη, Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος Τσακώνα, Μαλιακός - Τέμπη - Πλαταμώνας, Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και των Καθέτων Αξόνων της.

Επίσης ολοκλήρωση των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας προς Ελληνικό - Χαϊδάρι και Ανθούπολη και των τριών σταθμών σε Χολαργό, Νομισματοκοπείο και Αγία Παρασκευή, του Μετρό της Θεσσαλονίκης που ήδη κατασκευάζεται και την ολοκλήρωση των έργων στο «Φονικό Πέταλο» του Μαλιακού.

Η δημοπράτηση και κατασκευή της νέας γενιάς έργων, προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της επόμενης Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 συνοψίζεται ενδεικτικά ως εξής:

* Δημοπράτηση και κατασκευή, με σύμβαση παραχώρησης και των Νέων Οδικών Έργων Αττικής.

* Μετρό της Αθήνας - Επεκτάσεις.

* Κατασκευή της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ από Χαϊδάρι προς Πειραιά

* Ολοκλήρωση των μελετών και δημοπράτηση της νέας γραμμής V του Μετρό από το ¶λσος Βεΐκου έως το Μαρούσι, μήκους 20 χλμ.

* Μελέτη νέων επεκτάσεων προς περιοχές που σήμερα δεν καλύπτει το Μετρό.

* Μετρό της Θεσσαλονίκης - Επεκτάσεις

* Δημοπράτηση και έναρξη κατασκευής της επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά.

* Μελέτη των επεκτάσεων προς Σταυρούπολη, Αεροδρόμιο και Κορδελιό.

* Κεντρική Μακεδονία: Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, Αυτοκινητόδρομος Κλειδί-Πολύκαστρο-Εύζωνοι, Εθνικές Οδοί Θεσσαλονίκη-Έδεσσα, Εγνατία-Πολύγυρος, Εγνατία-Θέρμη-Γαλάτιστα, κ.λπ.

* Ανατολική και Δυτική Μακεδονία: Επέκταση Λιμένα Καβάλας, κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Ιεροπηγή-Κρυσταλοπηγή, κ.λπ.

* Στερεά Ελλάδα: Βελτίωση οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο, αναβάθμιση οδικού άξονα Αγρινίου-Καρπενησίου, βόρειος οδικός άξονας Εύβοιας Χαλκίδα-Ψαχνά-Ιστιαία-Αιδηψός, κ.λπ.

* Ανάλογα μεγάλα έργα μελετώνται για να δημοπρατηθούν στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, την Αττική και τις άλλες Νησιωτικές Περιφέρειες.

ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα