ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, η πιθανότητα να εξαγοράσει η ΔΕΗ από την RWE, 2 μεταχειρισμένους αεριοστροβίλους για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικού, το φετινό καλοκαίρι. Οπως αναφέρουν στη «Ν» πηγές της επιχείρησης, η σημαντική καθυστέρηση στην υπογραφή του μνημονίου ΔΕΗ-RWE, στο πλαίσιο του οποίου θα γινόταν η εξαγορά, περιορίζει τις πιθανότητες υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου.
Ετσι η ΔΕΗ αναζητά άλλες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών αυτών, μεταξύ των οποίων και η επαναλειτουργία παλαιάς μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, που είναι εγκατεστημένη στη Χαλυβουργική.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο μνημονίου που επεξεργάστηκαν οι δύο εταιρείες, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το δ.σ. της ΔΕΗ, εξ αιτίας των αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ, προβλέπει την εξαγορά από την ελληνική εταιρεία, 2 μεταχειρισμένων αεριοστροβίλων. Ο πρώτος από αυτούς έχει ισχύ 55 μεγαβάτ και ο δεύτερος 112 μεγαβάτ. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος έχει πρόβλημα με τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου, που ξεπερνούν τα ανώτατα όρια που θέτει η κοινοτική νομοθεσία.
Πέρα από αυτά τα προβλήματα, η εξαγορά των δύο αεριοστροβίλων της RWE από τη ΔΕΗ είχε προκαλέσει τις διαμαρτυρίες ανεξάρτητων εταιρειών. Με επιστολές τους προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, έκαναν γνωστό ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν στην επιχείρηση νέους αεριοστροβίλους, ευθύς μόλις τους ζητηθεί και έτοιμους για παραγωγή από τον Ιούνιο του 2008.
Η αναδιοργάνωση
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, δηλαδή διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της σε ξεχωριστά νομικά πρόσωπα, η ολοκλήρωσή του μετατίθεται για τον Ιούλιο. Ο λόγος είναι ότι για την υλοποίηση του σχεδίου διοίκηση και ΓΕΝΟΠ, συμφώνησαν να εκτελεστούν μελέτες που καταδεικνύουν την σκοπιμότητά του, ενώ με βάση τα συμπεράσματα των μελετών, θα γίνει διαβούλευση.
Η διοίκηση της ΔΕΗ, τις προηγούμενες μέρες ανάθεσε την εκτέλεση των μελετών στη διεθνή εταιρεία Booz Allen, η οποία ανέλαβε να τις παραδώσει ύστερα από 2 μήνες. Ετσι, η διαδικασία που συμφωνήθηκε μεταξύ της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ και της ΔΕΗ, και η οποία θα καταλήξει στην αποδοχή ενός οργανωτικού σχήματος για τη λειτουργία της ΔΕΗ, άρχισε να «μετράει» από την ανάθεση των μελετών στην ξένη εταιρεία.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ