Κανονικά από 15/2 η εφαρμογή του ενιαίου φόρου στα καύσιμα

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008 17:04

Σε εφαρμογή τίθεται από την προσεχή Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου, η ενοποίηση της φορολογίας των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης, καθώς, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, δεν υφίσταται θέμα αναβολής.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι από την ενοποίηση της φορολογίας θα εισπράξει 1,26 δισ. ευρώ (αύξηση 43,6%), από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων και 180 εκατ. ευρώ, από τον ΦΠΑ επί των καυσίμων (αύξηση 10%).

Η γραφειοκρατία

Από την επόμενη Παρασκευή βασική προϋπόθεση για να προμηθευτεί ο καταναλωτής πετρέλαιο θέρμανσης, με μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης είναι να διαθέτει αριθμό φορολογικού μητρώου και μετρητή της ΔΕΗ, ενώ ο προμηθευτής του να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο Διακινητών Πετρελαίου Θέρμανσης. Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπουν ότι οι πρατηριούχοι που επιθυμούν να πωλούν φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης στους καταναλωτές θα πρέπει ως τις 15 Φεβρουαρίου να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Διακινητών Πετρελαίου Θέρμανσης.

Οι εμπλεκόμενοι με την εμπορία πετρελαίου θέρμανσης, θα πρέπει να καταθέσουν στην αρμόδια ΔΟΥ, τη νόμιμη άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, μία αίτηση με τυπωμένα τα στοιχειά μέσω ιnternet, από την ηλεκτρονική διεύθυνση του «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και ένα τραπεζικό λογαριασμό, για να δημιουργηθεί το Μητρώο Διακινητών Πετρελαίου Θέρμανσης (Μητρώο ΔΙΠΕΘΕ). Όποιος δεν καταχωρηθεί στο Μητρώο ΔΙΠΕΘΕ θα αναγκαστεί να διαθέτει το πετρέλαιο θέρμανσης στην υψηλή τιμή, αφού αν το διαθέτει στην χαμηλή, δε θα μπορεί να εισπράττει τη διαφορά λόγω του ότι δε θα είναι δικαιούχος επιστροφής του φόρου.

Όλοι όμως οι κατέχοντες αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης ανεξάρτητα της συμμετοχής στο Μητρώο, την προηγούμενη ημέρα της εξομοίωσης των φόρων, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί με τον ελάχιστο ΕΦΚ 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, οφείλουν να τα απογράψουν και να τα δηλώσουν στην αρμόδια ΔΟΥ καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο επί των αποθεμάτων αυτών.

Κυρώσεις για πρατηριούχους αλλά και καταναλωτές

Η μη δήλωση ή η ανακριβής δήλωση των αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης επισύρει φορολογικά πρόστιμα και τις κυρώσεις των περί λαθρεμπορίας διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα.

Σημειώνεται ότι το νέο καθεστώς που διέπει την ενοποίηση της φορολογίας των πετρελαίων, προβλέπει και κυρώσεις για τους καταναλωτές. Εφόσον από τη διασταύρωση των στοιχείων που θα γίνεται εκ των υστέρων για την επιστροφή της διαφοράς του φόρου στον προμηθευτεί αποδειχτεί από τις υπηρεσίες ελέγχου ότι λαθρεμπορεύτηκε ο ίδιος το πετρέλαιο θέρμανσης και το χρησιμοποίησε ως κίνησης, είτε βοήθησε με την υπογραφή του ή με το λογαριασμό της ΔΕΗ τον πωλητή να το κάνει.

Ευθύνη έχει ο πρατηριούχος όταν αποδειχτεί από τις υπηρεσίες ελέγχου ότι δεν διέθεσε το πετρέλαιο θέρμανσης που δήλωσε ότι πούλησε, για νόμιμη χρήση, είτε σε συνεννόηση με τον καταναλωτή, είτε εν άγνοια του καταναλωτή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα