Γ. Βουλγαράκης: Η πλοιοκτήτρια του Sea Diamond να αφήσει τα νομικά τερτίπια

Υπό διαρκή ποινική αξιολόγηση το θέμα της απάντλησης και της ανέλκυσης
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008 17:08

Να αφήσει τα νομικά τερτίπια και να αναζητήσει την ουσιαστική λύση του ζητήματος της ανέλκυσης του Κ/Ζ Sea Diamond κάλεσε την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργος Βουλγαράκης, σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωση που είχε σήμερα για τα αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης στη Σαντορίνη υπό τον υφυπουργό Πάνο Καμμένο.

«Οι ελληνικές θάλασσες είναι η περιουσία μας, η ιστορία μας, είναι η ψυχή μας. Όσοι κινούνται στο χώρο αυτό πρέπει καταρχήν να αντιλαμβάνονται αυτή την απλή αλήθεια και να αποδέχονται αυτό το σημαντικό για τον ελληνικό λαό αξίωμα. Θα συνιστούσα λοιπόν στην εταιρεία που εκπροσωπεί το SEA DIAMOND να αφήσει τα νομικά τερτίπια και να αναζητήσει την ουσιαστική λύση του ζητήματος. Είναι εξάλλου σαφές ότι για το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αυτό το θέμα είναι και θα εξακολουθεί να είναι πρώτο στην ατζέντα μας μέχρι να υπάρξει οριστική λύση», τόνισε ο κ. Βουλγαράκης.

Όπως έγινε γνωστό, κοινό συμπέρασμα της χθεσινής σύσκεψης στη Σαντορίνη (υπουργείου, Λιμενικού Ταμείου Σαντορίνης, αλλά και όλων των φορέων του νησιού) είναι να εξαντληθεί από κοινού κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να πραγματοποιηθεί αρχικά η απάντληση των καυσίμων που βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένα στο κουφάρι του πλοίου και εν συνεχεία η ανέλκυση του ναυαγίου.

Ο κ. Καμμένος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η θέση του ΥΕΝΑΝΠ είναι πάγια για την υποχρέωση απάντλησης και ανέλκυσης του ναυαγίου από την πλοιοκτήτρια εταιρεία ως κατά νόμο υπεύθυνη http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/11/1474513.htm .

Όπως υπογραμμίστηκε, το θέμα παραμένει υπό διαρκή ποινική αξιολόγηση και βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω δικαστικών και νομικών διαδικασιών η εξασφάλιση όλων των χρηματοοικονομικών μέσων με τα οποία θα υλοποιηθούν οι διεργασίες για την απάντληση των ρυπογόνων ουσιών και την ανέλκυση του πλοίου.

Σύμφωνα με τον υφπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, βάσει των υποβληθέντων από διεθνείς οργανισμούς προμελετών και σύμφωνα με την υφιστάμενη μεθοδολογία που εφαρμόζεται, η απάντληση των καυσίμων είναι εφικτή, ενώ η αναγκαιότητα της απάντλησης έχει τεκμηριωθεί πλήρως και επαρκώς, διότι, όπως προκύπτει από το τελευταίο πόρισμα του ΕΛΚΕΘΕ, σε όλες τις χρονικές περιόδους και λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής της Καλντέρας, οι θερμοκρασίες των υδάτων είναι απαγορευτικές για να στερεοποιηθούν τα καύσιμα, με αποτέλεσμα τη συνεχή διαρροή αυτών από το ναυάγιο και τη συνεχιζόμενη ρύπανση της περιοχής.

Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω, καταρρίπτονται όλες οι αιτιάσεις και τα επιχειρήματα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Τέλος, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι το υπουργείο παρακολουθεί στενά και πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις, για την οριστική λύση των παραγόμενων από το ναυάγιο προβλημάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα