Σε επενδύσεις 10-12 δισ. ευρώ θα προβεί η ΔΕΗ

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 07:00

ΣΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ότι η ΔΕΗ δεν θα έχει μέλλον αν δεν εναρμονιστεί ταχύτητα με το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον προέβη την Τρίτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τάκης Αθανασόπουλος ο οποίος είχε κληθεί να ενημερώσει την επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, κατόπιν αιτήματος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις στρατηγικές επιλογές της εταιρείας.

Την τύχη της ΟΑ

Ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι απαιτείται να προβεί αμέσως η ΔΕΗ σε μεγάλες επενδύσεις ύψους 10 έως 12 δισ. ευρώ αντλώντας τα εν λόγω κεφάλαια από το καταναλωτικό κοινό μέσω αυξήσεων στα τιμολόγια.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι μέσα στα επόμενα 3 ή 4 χρόνια η ΔΕΗ θα πρέπει να έχει προσελκύσει στρατηγικούς επενδυτές προκειμένου να επιβιώσει απέναντι σε «εταιρείες-μεγαθήρια» στο απελευθερωμένο περιβάλλον της ενέργειας.

«Η ΔΕΗ θα έχει την τύχη της Ολυμπιακής Αεροπορίας αν δεν προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Αν δεν προσαρμοσθούμε σύντομα η επιχείρηση θα υποστεί τις συνέπειες του Δαρβίνου» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Απαντώντας στη συνέχεια σε σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης σχετικά με την επικείμενη συνεργασία της επιχείρησης με τη γερμανική RWE για την κατασκευή δύο λιθανθρακικών μονάδων στην Ελλάδα ο κ. Αθανασόπουλος επισήμανε ότι η ΔΕΗ απαιτείται πλέον να επιλέξει ένα νέο καύσιμο καθώς οι λιγνίτες «βαίνουν εξαντλούμενοι», η πυρηνική ενέργεια απορρίπτεται εξαρχής και το φυσικό αέριο «επαρκεί για πενήντα χρόνια το πολύ».

«Κατόπιν τούτου επιλέξαμε τον λιθάνθρακα ο οποίος βρίσκεται παντού και αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τη χώρα» τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος και διευκρίνισε ότι οι επιπτώσεις της καύσης του για το περιβάλλον θα περιοριστούν με τεχνολογίες οι οποίες θα συλλέγουν και θα αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα. Τόνισε μάλιστα ότι στην Ευρώπη προγραμματίζεται μέσα στα επόμενα χρόνια η δημιουργία μονάδων λιθάνθρακα συνολικής ισχύος 22.000 MW.

Οσον αφορά δε το ενδεχόμενο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με την RWE ο κ. Αθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση και ότι η πρόταση της εταιρείας θα αξιολογηθεί από το ΔΣ της επιχείρησης προσεχώς. Ανέφερε πάντως ότι η ΔΕΗ δέχθηκε σχετική πρόταση από τη γερμανική εταιρεία η οποία έγινε αρχικώς αποδεκτή δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει τεχνολογία λιθάνθρακα.

Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν υπήρξε αντίστοιχη πρόταση από άλλη εταιρεία συνεπώς δεν υπήρχε ανάγκη για την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού. Σχολιάζοντας μάλιστα τους όρους του μνημονίου για τη σύσταση κοινής εταιρείας όπου θα συμμετέχει με 51% η RWE και με 49% η ΔΕΗ χωρίς να διαθέτει κεφάλαια, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «ό,τι κάνουμε το κάνουμε για το συμφέρον της ΔΕΗ και της χώρας. Η συμφωνία είναι απόλυτα νόμιμη και όλες οι ενέργειες είναι διαφανείς».

Ο κ. Αθανασόπουλος αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η ΔΕΗ μετατράπηκε από κερδοφόρα σε ελλειμματική επιχείρηση λέγοντας ότι και το 2006 και το 2007 παρουσίασε κερδοφορία. Αναγνώρισε ωστόσο ότι το 2006 η κερδοφορία περιορίστηκε στα 42 εκατ. ευρώ (έναντι 500 εκατ. ευρώ το 2004) εξαιτίας πολλών παραγόντων με κυριότερο όπως τόνισε την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΝ εξέφρασαν όμως σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τις στρατηγική της ΔΕΗ αλλά και τις προσωπικές επιλογές του κ. Αθανασόπουλου θέτοντας σε αμφισβήτηση τη διαφάνεια της συνεργασίας με την RWE.

Σημειώνεται τέλος ότι η συζήτηση επί του θέματος θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια. Ο κ. Αθανασόπουλος δεσμεύτηκε μάλιστα ότι δεν θα συγκαλέσει το ΔΣ της ΔΕΗ πριν την ολοκλήρωση του διαλόγου στη Βουλή.

ΙΧΧ - Μ. ΧΑΤΖ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα