Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 07:02

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ άνοδο σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων σημείωσαν σήμερα οι ασιατικές μετοχές, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών και του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, καθώς η μεγαλύτερη – από ό,τι αναμενόταν – οικονομική ανάπτυξη στην Ιαπωνία και οι καλύτερες λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, περιόρισαν τις ανησυχίες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εισέρχονται σε ύφεση.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 3,1%, φθάνοντας στις 143,17 μονάδες στη 1:05 μ.μ. στο Τόκυο, καθώς και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν κινούντο ανοδικά.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 3,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 25 Ιανουαρίου. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ για τρίτη ημέρα – το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανόδου μέσα στο έτος – καθώς αυξήθηκε η ζήτηση των προϊόντων της υπ΄αριθμόν 1 εταιρείας μηχανημάτων παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο Applied Materials Inc., ωθώντας τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας σε ράλι.

Η οικονομία της Ιαπωνίας επιταχύνθηκε 3,7% το τελευταίο τρίμηνο από 1,3% σε ετήσια βάση (αναθεωρημένα στοιχεία) το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης. Κατά μέσον όρο 39 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη θα ήταν 1,7%.

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,3% τον Ιανουάριο, κυρίως από την αύξηση των δαπανών για αγορά αυτοκινήτων, ενδυμάτων και βενζίνης. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα θα υποχωρούσαν κατά 0,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα